+ Napisz wiadomość
42974 odsłon wideo
Dołączył(a): 2018-01-01
Ajwar to rodzaj pasty przygotowanej z pieczonej papryki i bakłażana, czasem też robionej z dodatkiem kabaczka lub cukinii. Może być w wersji łagodnej lub pikantnej. Dzisiaj przepis na ajwar w dwóch smakach. Oba przepisy przywiozłem z wyprawy na Bałkany. Pierwszy ajwar jest do szybkiego zużycia, a drugi do słoików jako przetwory na zimę (naszą). A zatem jak zrobić ajwar? Zapraszam do oglądania.
__________________________________________________
Allegro polecam:
Nóż szefa kuchni, używam noży tej samej firmy: https://allegro.pl/oferta/global-zestaw-noz-szefa-kuchni-g-2-ostrzalka-min-6870355774?utm_mediumafiliacja&utm_sourcectr&utm_campaign8aab0fb7-69aa-4f66-a8f3-54cf023d3cd5
__________________________________________________
Zapraszam do subskrypcji mojego kanału, abym mógł go dalej rozwijać: https://www.youtube.com/c/SauteSzkołaGotowania
Możesz subskrybować również ten kanał: https://www.youtube.com/channel/UCwcSqxXMTqpG76Nrhft3ckw
__________________________________________________
YouTube Premium: https://www.youtube.com/premium
__________________________________________________
Ajwar z bakłażanem do szybkiego zużycia
Składniki:
- papryka - 80% masy pasty
- bakłażan - około 20% masy
- czosnek, ocet winny, sól i pieprz do smaku
W tej wersji sosu nie odparowuję, ale oczywiście można tak zrobić. 

Ajwar z cukinią i cebulą
- papryka - 70%
- cukinia - 20%
- cebula - około 10%
- czosnek, ocet winny, sól i pieprz do smaku
W tym wypadku sos smażę około pół godziny aby odparował. Jest to wersja do dłuższego przechowywania.
__________________________________________________
Poprzedni film: https://youtu.be/XRls_Hin_xo

YouTube: http://www.youtube.com/c/SauteSzkołaGotowania
Facebook: https://www.facebook.com/SauteSzkolaGotowania
__________________________________________________
#kuchnia #gotowanie #przepisy03:201080p 279 03:20Ajwar | Jak zrobić ajwar | SauteSzkołaGotowania 1080p

Dodał: grehoo

Kolejny film z batatem w roli głównej, zapraszam do oglądania i subskrypcji kanału. Komentujcie i udostępniajcie znajomym.04:311080p 559 04:31Batat faszerowany - SauteSzkołaGotowania 1080p

Dodał: grehoo

Chyba każda gospodyni domowa albo gospodarz ma swój przepis na ciasto na pierogi. Często są to przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ja podaję swój. Prosty ale smaczny.01:301080p 534 01:30Ciasto na pierogi - SauteSzkołaGotowania 1080p

Dodał: grehoo

Wiadomo, że praca w kuchni tępym nożem jest denerwująca ale i niebezpieczna. Tępym nożem o wiele łatwiej można się skaleczyć. W tym filmie zobaczycie jak ja ostrzę swoje noże. Zawsze staram się, aby moje noże były ostre, a wtedy praca w kuchni jest lekka, łatwa i przyjemna.


#saute #ostrynóż #jaknaostrzyćnóż04:511080p 595 04:51Jak naostrzyć nóż 1080p

Dodał: grehoo

Bakłażan z kozim serkiem i gruszką uwędzony w domowej kuchni.04:301080p 342 04:30Jak uwędzić ser w domu - SauteSzkołaGotowania 1080p

Dodał: grehoo

Jak zrobić ziemniaki hasselback. Ziemniaki hasselback to alternatywa dla zwykłego gotowanego czy pieczonego ziemniaka. Można go wypełnić boczkiem, serem, szynką np. parmeńską, wędzonym łososiem i podawać z różnymi sosami lub jogurtem. 04:471080p 323 04:47Jak zrobić ziemniaki hasselback 1080p

Dodał: grehoo

Masala chai to słodki i aromatyczny napój na bazie mleka i herbaty. Każda indyjska rodzina ma na nią swój sprawdzony przepis. Masalę można też wypić w wielu ulicznych herbaciarniach. Często jednak warunki w jakich jest przygotowywana nie każdemu mogą odpowiadać. Zapraszam do oglądania i subskrypcji kanału.02:581080p 1710 02:58Masala chai - SauteSzkołaGotowania 1080p

Dodał: grehoo

Domowa nalewka rabarbarowa. Prosta w przygotowaniu, smaczna i orzeźwiająca. 

#saute #nalewki #nalewkarabarbarowa01:221080p 831 01:22Nalewka rabarbarowa - SauteSzkołŠaGotowania 1080p

Dodał: grehoo

Dzisiaj pierwszy z serii filmów Obiad w 10 minut. Zapraszam do oglądania i subskrypcji kanału. Poniżej przepis na słonecznikowe risotto:
150 g pestek słonecznika
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżki miodu
150 ml czerwonego, wytrawnego wina
50 g szalotki
przyprawa do piernika lub grzańca
trzy kostko gorzkiej czekolady
opcjonalnie syrop z kwiatów czarnego bzu

Masło i oliwę rozgrzewam w garnku, wrzucam pokrojoną w kostkę szalotkę, doprawiam odrobiną soli. Wsypuję pestki słonecznika, dodaję miód, mieszam i zalewam winem. Dodaję syrop z kwiatów czarnego bzu i doprawiam mieszanką przypraw korzennych. Na koniec dodaję kostki czekolady, gotuję aż płyn odparuje i gotowe.06:261080p 686 06:26Obiad w 10 minut - 1 - SauteSzkołaGotowania 1080p

Dodał: grehoo

Kaszubska óbóna, to okrasa z gęsi przygotowywana zazwyczaj jesienią, gdy gęsi są najdorodniejsze i najsmaczniejsze. Nadaje się do okraszania ziemniaków, wszelkiego rodzaju klusek, kasz czy zup. Doskonała również jako smarowidło do pieczywa.03:341080p 102 03:34Okrasa z gęsi - SauteSzkołaGotowania 1080p

Dodał: grehoo

Pierogi z jagodami to świetna, letnia potrawa. Spróbujcie zrobić ją sami. To nic trudnego. W filmie zobaczycie jak krok po kroku przygotować pierogi z jagodami w domu. 

#saute #pierogi #PierogizJagodami06:431080p 867 06:43Pierogi z jagodami - SauteSzkołaGotowania 1080p

Dodał: grehoo

Pizza inaczej. W filmie zobaczycie jak przygotować pizzę, w której za spody posłużyły grillowane plastry bakłażana.04:001080p 856 04:00Pizza z bakłażana - SauteSzkołaGotowania 1080p

Dodał: grehoo

Risotto to danie znane chyba na całym świecie. W dzisiejszej odsłonie będzie to risotto orzechowe ze sławnym francuskim serem comte. Komentujcie i zapraszam do subskrypcji kanału.
03:311080p 930 03:31Risotto orzechowe - SauteSzkołaGotowania 1080p

Dodał: grehoo

Chimichurri to argentyńska salsa podawana głównie do argentyńskiej wołowiny, ale pasuje też do innych mięs, ryb czy warzyw. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a smakiem możemy cieszyć się bardzo długo.01:581080p 145 01:58Salsa Chimichurri - SauteSzkołaGotowania 1080p

Dodał: grehoo

Kotlety schabowe inaczej. Schab marynowany w solance i suszonych liściach szałwii. Proste w przygotowaniu. Soczyste steki ze schabu zachwycą mięsożerców.04:471080p 805 04:47Soczyste steki ze schabu - SauteSzkołaGotowania 1080p

Dodał: grehoo

Ziemniaki puree, niby banalne i każdy potrafi je przygotować. Ale ich smak zależy od tego, co do nich dodamy. Ziemniaki z dodatkiem chrzanu czy musztardy doskonale będą pasowały do wszelkich pieczeni, ziemniaki z ziołami świetnie skomponują się z drobiem, cielęciną lub rybami. Zatem do dzieła.
http://saute.com.pl/
https://www.facebook.com/Saute-Szko%C5%82a-Gotowania-893826633969417/
https://twitter.com/SauteSzkolaGoto01:201080p 945 01:20Ziemniaki puree - SauteSzkołaGotowania 1080p

Dodał: grehoo

Konfitowanie to jedna z najstarszych metod konserwowania mięsa. Polega na długim gotowaniu kawałków mięsa w tłuszczu. Obecnie tę metodę stosuje się również do przyrządzania ryb czy warzyw a łosoś confit jest tego doskonałym przykładem.

#saute #konfitowanie #confit #łosośconfit04:421080p 852 04:42Łosoś confit - SauteSzkołaGotowania 1080p

Dodał: grehoo