• LOGOWANIE
    • lub

      zaloguj przez facebook zaloguj przez gmail
      Zapomniałeś hasła? Kliknij tutaj, aby odzyskać hasło!
  • REJESTRACJA
+ dodaj wideo
  • CDA Premium (19251)
  • Dla dzieci
  • Strona główna
  • Wideo użytkowników

slodki_jutub

+ Napisz wiadomość
Foldery
  • Folder główny
    • Moje Zdanie( 1 )
    • Przekąski( 4 )
    • Przepisy Herbalife( 5 )
    • Słodkie( 14 )
    • Wegańskie!( 4 )
    • Zdrowy LIVE( 1 )
Folder główny / Słodkie
[..] (Przejdź wyżej)
  • Nazwa:
  • od Z do A
  • od A do Z
  • Data dodania:
  • najnowsze
  • najstarsze
  • lista
  • duże ikony
No witam :)

Zapraszam na mojego insta
slodki.adam.m
Facebookową Grupę 
Słodki
Produkty z DuoLife
www.slodkiduo.myduolife.com

W tym odcinku będziemy robili jedno z moich ulubionych ciast :)
Jest to czekoladowiec. Nie wymaga szczególnych zdolności, byle byś go nie spalił bo na to już nic nie poradzę :)

Potrzebujesz:
6 gruszek
100 ml soplicy orzech laskowy
łyżeczka cynamonu
sok z połowy cytryny
60 gramów kremówki
250 gramów gorzkiej czekolady
120 gramów masła
łyżka kakao
100 gramów zmielonych migdałów
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
1 i pół szklanki cukru
200 gram mąki
Gruszki obierz, szypułki przy tym zostaw.
Wydrążyj od spodu gniazda nasienne za pomocą łyżeczki.
Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj 1 szklankę cukru, cynamon, sok z cytrynu i może gwiazdkę anyżu. Jak cukier się rozpuści dodaj gruszki i gotuj 10 minut to miękkości.  Wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym.
150 gramów czekolady połam i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj 50 ml soplicy, mieszaj aż czekolada się rozpuści.
Masło utrzyj z resztą cukru i jajkami. Wlej roztopioną czekoladę po czym dodaj migdały, mąkę przesianą razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy i umieść w niej gruszki.
Ciasto idzie do pieca na 40 minut w temperaturze 180oC.
Po czasie sprawdź patyczkiem ciastko, jeżeli, patyczek jest suchy i nie ma na nim ciasta to jest gotowe.
Kremówkę podgrzej z resztą soplicy, kiedy zacznie się gotować, wyłącz palnik i dodaj czekoladę i dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek.
Kiedy ciastko wyjdzie z pieca to zdejmij rant i polej polewą czekoladową :)05:30 880 05:30Ciasto Czekoladowe - Jak zrobić... Deser? 1080p

Dodał: slodki_jutub

W tym odcinku prezentuje Wam przepis na ciasto marchewkowe.
Co ciekawe nie jest to żaden nowy film ( prócz początku i końca),
otóż pół filmy, wykorzystane do montażu filmu pochodzą z filmy, który sądziłem, że nie wypalił, tak więc wydaje mi się, że na to czym to nagrywałem i jak to nagrywałem to jest dobrze :P
Mam nadzieję, że Wam się spodoba!

Potrzebujemy:
6 marchewek
4 jajka
1.5 szklanka mąki
200 ml oleju
200 gram cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1 łyżka cukru wanilinowego
pół łyżeczki soli
100 gram cukru pudru
250 gram serka poznańskiego

Marchewkę musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym przez 3 minuty.
Po tym czasie powoli dolewamy olej. Ubijamy dalej przez około 3-5 minut. W trakcie tego drugiego ubijania zatrzymujemy robota i dodajemy mąkę, sól, sode, cynamon lub przyprawę do piernika, ja wybrałem cynamon ( nie trzeba dawać żadnego z nich).
Mieszamy mikserem dalej. Kiedy będziemy mieli wymieszane musimy dodać startą marchewkę, ponownie mieszamy i wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez około 40-45 minut.

Serek oraz cukier poznański mieszamy na jednolitą masę, bez grudek. i rozlewamy po naszym cieście rozprowadzamy po całej powierzchni.

Jeżeli jesteście w stanie się oprzeć to możecie schłodzić całość w lodówce.
Ja... nie dałem rady.03:40 62 03:40Ciasto Marchewkowe - Jak zrobić... Deser? 480p

Dodał: slodki_jutub

Cześć dziś dla Was krótki przepis z Muffinkami Czekoladowymi :)
W filmie zapomniałem powiedzieć, że po uzupełnieniu papilotek ciastem wkładamy do każdej kostkę czekolady, stąd nadzienie :)

Kontakt:biuro@slodki.com.pl

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej.
2 duże jajka.
2 łyżki kakao.
1 płaska łyżka proszku do pieczenia.
1/2 szklanki cukru drobnego.
32 g cukru wanilinowego.
1/2 szklanki oleju.
tabliczka czekolady gorzkiej.
cukier puder.02:17 53 02:17Muffinki Czekoladowe - Jak zrobić... Deser? 480p

Dodał: slodki_jutub

Cześć Słodziaki!
Do serii z Nutellą dołącza pierwszy film z naleśnikami.
Te to są zwykłe naleśniki, z jajami, mlekiem, mąką przenną, 
No standardowo po prostu :)
W następnej kolejności będą wstawione naleśniki wegańskie, a potem bez glutenowe oraz wegańskie razem.

Do wykonania potrzebujemy.
Dwa jajka
Szklanka mąki
Cukier do smaku :D
Półtora szklanki mleka

Wszystkie składniki  musimy wymieszać ręcznie albo robotem i smażymy na patelni po 3 minuty na złoto z każdej strony :)

Smacznego!!!04:12 48 04:12Naleśniki 1080p

Dodał: slodki_jutub

Oto przepis na Najlepszą Wegańską Wersję Naleśników.
Moim zdaniem, w smaku są lepsze niż takie standardowe,
Więc jeżeli masz ochotę na coś dobrego słodkiego i zdrowego,
To miłego smażenia :D
Standardowe Naleśniki:
https://www.youtube.com/watch?vz06-79-7JEI&t176s
Domowa Nutella do naleśników:
https://www.youtube.com/watch?vhoVMt2JAqqQ&t47s

Przepis na Naleśniki Wegańskie.
300 gram mąki
1/3 szklanka zmielonych płatków owsianych
1 3/4 szklanki mleka sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka oleju
szczypta sody
szczypta soli

Płatki, jeżeli w całości to musimy je zmielić na drobną mąkę.
W dużej misce mieszamy mąkę, sodę, sól, cukier i zmielone płatki.
Wlewamy mleko oraz olej. 
Wszystko wymieszamy na jednolitą masę.
Jeżeli stwierdzamy, że masa jest zbyt rzadka to powinniśmy odczekać 15 minut to dzięki płatkom owsianym masa zgęstnieje.
Ciasto lejemy na rozgrzaną patelnie i smażymy z obu stron.

Ciasto idealnie smakuje z Domową Nutellą, na którą przepis znajdziecie do góry!
Smacznego!03:42 109 03:42Naleśniki - Najlepszy Wegański Przepis

Dodał: slodki_jutub

Cześć ja jestem Adam a to jest kolejny Słodki Film na kanale. Dziś wstawiam zaległy film. Żal mi było go nie wstawiać więc o to i on.

Sernik Truskawkowy. 
Jest prosty, szybki i delikatny sam w sobie
Do Sernika będziemy potrzebowali.
350 gramów zmielonego twarogu
Puszka (400 gramów) słodzonego mleka skondensowanego
Buteleczka ekstraktu z wanilii
Łyżeczka żelatyny
Dwa opakowania Galaretki truskawkowej
500 gramów świeżych truskawek
250 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru.

Sernik zaczniemy od przygotowania masy serowej.
Twaróg oraz mleko skondensowane wkładamy pod maszynę i mieszamy na jednolitą masę. W trakcie mieszania dolewamy ekstrakt z wanilii i mieszamy.

Żelatynę wsypujemy do 50 ml ciepłej wody i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. 
Do żelatyny wlewamy mała ilość masy serowej i znowu całość mieszamy.
Miksurke wlewamy do masy serowej i energicznie mieszamy. 

Całość przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ale sernika nie pieczemy żeby nie było :)
Wkładamy do lodówki na dwie godziny.

W wolnym czasie ubijamy kremówkę na puszystą masę i pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.  

Galaretkę robimy na bazie 3 szklanek wody. Do gorącej nie przegotowanej wody wysypujemy zawartość torebek i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Truskawki kroimy w paski i wykładamy na wystudzonej maskę serowej.

Galaretką zakrywamy pierwszą warstwę truskawek i wkładamy do schłodzenia. 
Kiedy galaretka stężeje zalewamy galaretką resztę sernika.

Sernik wycinamy z formy, zdejmujemy ranty i pozbywamy się spodu.

Bitą śmietane przekładamy do rękawa z gwiazdkową tylko lub zostawiamy w misce.

Na galaretce robimy do koła rękawem gwiazdki, lub łyżeczką robimy kleksy z bitej śmietany.

Smacznego :) 

To by było na tyle, niech Wam się dobrze piecze, hej! 

Zapraszam na Fb stronę: 
Słodki 
Instagrama: 
adam.m.slodki
Kontakt: 
biuro@slodki.com.pl05:43 70 05:43Sernik z Truskawkami - Jak zrobić... Deser? 1080p

Dodał: slodki_jutub

W tym odcinku siadamy do Szarlotki na bazie jabłek z kruszonką.
Dlaczego piszę, że na bazie jabłek? Szarlotka nie koniecznie musi być z nimi, może być z innymi owocami. To jabłecznik może być tylko z jabłkami :) (Ciekawostka oj oj oj)

Słodki Facebook
https://www.facebook.com/slodkijutub/
Słodki Instagram 
adam.m.slodki
Słodki E-Mail 
biuro@slodki.com.pl


Do Przygotowania Szarlotki będziemy potrzebowali:

1.5 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
sok z połowy cytryny
300 gram mąki przennej
200 gram masła
100 gram cukru
jedno jajko
Dodatkowo:
łyżeczka żelatyny
cukier oraz mąka do kruszonki.

Sposób Wykonania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, cukier oraz jajko.

Całość musimy ugniatać w jednolitą bryłę ciasta.
Obojętnie czy zrobimy to w misce czy na blacie jednak ja wolę zrobić w misce do wymieszania składników, a ugniatać już na blacie.
Powinniśmy zrobić to szybko, ponieważ ciastko kruche jest specyficzne i podczas długiego, monotonnego wałkowania, się przegrzewa i może to powodować nie potrzebne rwanie się ciasta podczas wałkowania (a po co).
Kiedy będzie widać, że ciasto zaczyna się już przerywać podczas ugniatania to znak, żeby przestać.
Ciasto formujemy w walec, po to, żeby nam się lepiej go wałkowało. Zawijamy w woreczek i chłodzimy przez około 30 minut w lodówce (jak jest zimno to można na dworze :) 

Po schłodzeniu posypujemy blat i ciasto mąką, i wałkujemy w kształt okręgu zachowując przy tym równą grubość na obszarze całego ciasta.
Jeżeli damy za mało mąki ciasto może się lepić i przyklejać się do wałka.
Z kolei jak damy za dużo mąki ciasto będzie za twarde, łamliwe i będzie się źle kroiło.

Formę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy na wywałkowany spód i wycinamy nożykiem kolo po czym przekładamy do formy. Widelcem nakłuwamy spód, żeby nie powstawały pęcherzyki i ciasto się nie unosiło pod wpływem temperatury, a będzie ona wysoka, bo ciasto idzie do pieca na 10 minut w temperaturze 190 stopni C (termoobieg).

Jabłka kroimy według uznania, możemy małe, duże kawałki, obrać lub zostawić ze skórką. Ja wybrałem opcję z dużymi kawałkami i nie obraną skórką.
Do jabłek dodajemy sok z cytryny oraz cynamon wymieszany z żelatyną i dobrze mieszamy. 

(Pamiętacie o spodzie w piekarniku? :)

Kruszonkę możemy zrobić z własnego przepisu lub używając mojego.
Do ciasta które zostało nam z wycinania okręgu spodu dodajemy cukier i mąkę. Nie ma normy musimy to zrobić na wyczucie. 
Jak będzie za dużo mąki to będzie twarde i będzie można sobie zęby połamać. Jak będzie za mało kruszonka może się rozlać pod wpływem temperatury (przykre doświadczenie, nauka na błędach :)
Palcami rozdrabniamy ciasto dodając tym samym cukier i mąkę aż uzyskamy grudeczki kruszonki. Też zawsze podjadacie kruszonkę przed upieczeniem? :)

Jabłka przekładamy do formy z upieczonym spodem, tak żeby nie wystawały po za ranty. Następnie kruszonką zakrywamy owoce.
 
Gotowa szarlotka ląduje w piecu na 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg).

Kiedy wyjmiemy ciasto, nożykiem powinniśmy obkroić wzdłuż rantów, łatwiej wyjdzie forma i będzie mniej do skrobania :)

Smacznego!05:31 70 05:31Szarlotka - Jak zrobić... Deser? 1080p

Dodał: slodki_jutub

Zapraszam na moje nowe filmy!
Tutaj jakość i montaż leżą :)05:12 59 05:12Tort Dacquoise - Jak zrobić... Deser? 1080p

Dodał: slodki_jutub

Tort Dacquoise - na kanale ląduje kolejny film z Serii Słodki Wtorek.
Ale owszem... przecież ta beza już była. Była i jest nadal.
Ale postanowiłem zrobić ją po raz kolejny, tak samo jak Brownie. Dlaczego? Postanowiłem je odświeżyć, zmieniłem technikę i również te film chce zmienić.
Jeżeli nie widziałeś to zapraszam również do obejrzenia pierwszego filmu z bezą, link https://youtu.be/dKzfBm_bs0g.

Fajnie by było, żebyś porównał oba filmy, i zrozumiał jak długą drogę przebyłem przez te pół roku, mile widzialne też komentarze, podpowiedzi, dotyczące prowadzenia kanału :) 

Beza Dacquoise
Składniki                                                                                             
Białko 300g                                                                                        Śmietana Kremówka 36% 250 ml
Cukier Puder 300g                                                                           Mascarpone 250g
Mąka Kukurydziana 2 łyżki                                                             Krówka 100g
Cukier 300g                                                                                       Orzechy włoskie 100g
Kilka kropel octu winnego.                                                             Daktyle suszone 100g

Beza:
Pierwszą czynnością w przygotowaniu naszej bezy, jest wybicie jajek (najlepiej schłodzonych).
Białko musimy ubić na sztywną masę. W trakcie ubijania, kiedy na białku zaczną pojawiać się fale,
Dodajemy cukier oraz ocet. Ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy cukier puder oraz mąkę kukurydzianą.
Po delikatnym wymieszaniu dzielimy masę na dwie blachy i pieczemy w 120oC przez 1g:30m.

Krem:
Kremówkę ubijamy oraz przekładamy do czystego (to jest ważne  ) oraz suchego naczynia.
W misce mieszamy pokrojone orzechy, daktyle razem z serkiem mascarpone oraz masą krówkową.

Na gotowo:
Na podkład, lub inne płaskie naczynie kładziemy pierwszy spód bezy, na to krem i ponownie bezę.

Całość możemy udekorować daktylami i orzechami włoskimi08:19 79 08:19Tort Dacquoise vol. 2 - Jak zrobić... Deser? 1080p

Dodał: slodki_jutub

Jakby mnie ktoś zapytał, jaki jest smak mojego dzieciństwa,
To właśnie powiedział bym, że Gniazdka Poznańskie. Uwielbiam!

Do wykonania 26 gniazdek będziemy potrzebować:
500 ml wody
250 gram masła lub margaryny
500 g mąki
8 jaj

Wodę zagotować razem z masłem. Pilnować, żeby nie kipiało :) 
Do gotującej się na małym ogniu wody dodać mąkę i mieszać aż do sparzenia.
Mąką będzie sparzona wtedy kiedy jego konsystencja będzie szklista a ciasto w garnku będzie samo odchodziło od boków.
Odstawić do ostygnięcia.
Po ostygnięciu przełożyć ciasto do misy od robota.
Podczas mieszania hakiem dodawać pojedynczo jajka. Kolejne jajko dodawać wtedy kiedy pierwsze się wymiesza z masą.
Gotową masę przełożyć do rękawa, gdzie wcześniej włożyliśmy końcówkę w gwiazdkę. Na papier wycięty na mniejsze kwadraty wyciskać kółka, gniazdka.
Smażyć na gorącym tłuszczu 3 minuty z każdej strony aż kolor gniazdek będzie złoty. Po usmażeniu wszystkiego posypać cukrem pudrem lub zamoczyć z wierzchu w lukrze.

Smacznego Grubaski :D04:48 29 04:48Tłusty Czwartek - Gniazdka Poznańskie - Ciasto Parzone 1080p

Dodał: slodki_jutub

Witajcie!

To pierwszy film z okazji 400 subskrypcji na moim kanale.
Jestem bardzo szczęśliwy, mogąc obserwować jak,
 mój kanał z miesiąca na miesiąc coraz bardziej się rozwija! 
Dzięki! Bez Was nie było by tego kanału!

Do przygotowania przepysznej Nutelli będziemy potrzebować:
150 gram orzechów laskowych
2 czubate łyżki kakao
6 łyżek mleka sojowego
1/4 szklanka syropu z agawy

Zaczniemy od tego, że orzechy laskowe musimy zapiec w piecu nastawionego na 200 oC przez 10 minut.
Następnie zawijamy orzechy w ręcznik i ocieramy o siebie, przez co skórka z orzechów odejdzie. Im więcej skórki odejdzie tym  orzechy będą mniej gorzkie.
Blendujemy orzechy. Dodajemy kakao, mleko oraz syrop z agawy i miksujemy na jednolitą masę.

Wychodzi Cudowna! Nie jestem weganinem ale uważam na cukier (ostatnimi czasy :D) więc ta opcja jest idealna!

Pozdrawiam!02:45 121 02:45Wegańska Nutella - Lepsza od orginału! 1080p

Dodał: slodki_jutub

Zapraszam na mój nowy film, tym razem robimy ciasto z wegańskich składników! Cudo!!!!!!

Składniki:
Szklanka Startej Cukinii

Mąką Pszenna (lub inna bezglutenowa) Półtora szklanki
Kakao 2 łyżki
Proszek do Pieczenia 2 łyżeczki
Soda Oczyszczona 2 łyżeczki
Opcjonalnie
Cynamon, Imbir, Przyprawa do Piernika

Mleko Sojowe lub inne Wegańskie Pół szklanki
Olej Pół szklanki
200 gram Syropu z Agawy02:13 24 02:13Wegańskie Ciasto Czekoladowe z Cukinią! - Przepis na Zdrowie 720p

Dodał: slodki_jutub

Dżem dobry Słodziaki.
Zaczynam wrzucać systematycznie filmy, zawsze co wtorek!
Ten trochę nie wyszedł ze względu na źle ustawiony zoom!
Jest mi przykro z tego powodu, ale jeżeli dotrwasz do końca to będę Ci mega wdzięczny!
Z każdym filmem chcę iść dalej, szukam swojego punktu zaczepienia, który sprawi, że moje nagrania będą jedyne w swoim rodzaju.
Na razie każdy film w zasadzie jest inny ale mam nadzieje, że to się zmieni! 
Miłego!06:12 42 06:12Wegańskie Lody Orzechowo Bananowe - Słodki Jutub - UWAGA - ZOOM umarł 1080p

Dodał: slodki_jutub

Cześć Dżem Dobry :D
Dziś przygotowałem dla Ciebie coś innego niż zwykle.
Skupiłem się tylko na wegańskich składnikach i smak jest powalający!

Zapraszam na Facebook
Słodki @slodkijutub
Zapraszam na Instagram
slodki.adam.majchrzak
Zapraszam do kontaktu gdzie również można wysyłać swoje przepisy, które pokażę na YouTube :)
biuro@słodki.com.pl

Wegańskie Tiramisu!
Spód
Będziesz potrzebował
150 gram suszonych daktyli
200 gram migdałów mielonych
200 gram  uprażonego słonecznika
5 łyżek amaretto
1 łyżka mielonej kawy
1 łyżka ciemnego kakao

Krem
150 gram suchej kaszy jaglanej
3 szklanko mleka sojowego waniliowego
2 mleczka kokosowe o pojemności 400 ml (będziemy potrzebowali tylko stałą część)
olejek waniliowy
syrop z agawy według upodobania
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki karobu

Daktyle zalej wrzącą wodą i zostaw na około 10 minut, będą miękkie. Jeżeli masz płatki migdałów albo migdały w całości, powinieneś je zmielić. Słonecznik jeżeli masz surowy, również musisz uprażyć na patelni.

Wszystkie składniki, które potrzebujesz do spodu czyli daktyle, migdały, słonecznik, amaretto, kawę oraz kakao wrzuć do miski i za pomocą blendera rozdrobnij tak, żeby powstała lepiąca masa.
Gotową masę przełóż do tortownicy, (23 cm lub 26 cm).

Wykładając masę pamiętaj, o tym, żeby nie pozostawić dziur ani szparki, masa którą będziesz robili w następnym etapie nie wyleci i nie narobisz tym samym bałaganu.
Formę z masą włóż do lodówki.

Krem
Kaszę jaglaną ugotuj w mleku sojowym. Po ugotowaniu odlej mleko a kaszę zostaw pod przykryciem jakieś 15 minut aż napęcznieje.
Do ciepłej jeszcze kaszy dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
W trakcie miksowania możesz dosłodzić, jeżeli czujesz taką potrzebę.

Masę wylej na spód i delikatnie posyp kawą i karobem. Schowaj do lodówki ma całą noc (lub kilka godzin :D )

Po wyjęciu z lodówki wyjmij z formy, posyp kawą i karobem :)
Mile widziane maliny!!05:20 768 05:20Wegańskie Tiramisu - Jak zrobić... Deser? 1080p

Dodał: slodki_jutub

Oglądaj gdzie chcesz

CDA

  • Relacje Inwestorskie
  • Dla mediów
  • Logotyp CDA
  • Dostawcy treści
  • CDA na Smart TV
  • Reklama

Ulepsz konto

  • Aktywuj konto CDA Premium
  • CDA Premium - korzyści
  • Karta podarunkowa CDA
  • Dla firm

Przydatne linki

  • Kontakt
  • Regulamin
  • FAQ
  • Polityka prywatności
  • RODO - informacje
  • Zgłoś naruszenie

Kup w

×

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookie. Warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies możesz zmienić w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Zobacz naszą Politykę Prywatności. RODO - Informacje