+ Napisz wiadomość
1873500 odsłon wideo
Dołączył(a): 2017-05-25
Składniki na pierwszą warstwę: 
150 g orzechów laskowych 
50 g daktyli 

Składniki na drugą warstwę: 
2 awokado 
4 łyżki kakao 
240 ml mleka migdałowego 
4 łyżki syropu klonowego 

Składniki na trzecią warstwę: 
150 g orzechów nerkowca 
100 g daktyli 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
1/4 łyżeczki soli 
220 ml wody 

Dodatkowo: 
5-6 szerokich szklanek lub pucharków 
orzechy laskowe do ozdoby 

Wykonanie: 
Przygotuj pierwszą warstwę. Orzechy laskowe i daktyle umieść w misie blendera i zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Nałóż po dwie łyżki masy na dno szerokich szklanek. Przygotuj drugą warstwę. Awokado obierz ze skórki i pozbądź się pestki. Miąższ awokado przełóż do pojemnika blendera i dodaj kakao, mleko migdałowe oraz syrop klonowy. Zmiksuj wszystkie składniki na gładki i jednolity mus (w razie potrzeby możesz dodać odrobinę więcej mleka). Gotowy mus przełóż do szklanek. Przygotuj trzecią warstwę. Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką masę przypominającą karmel. Przełóż masę do szklanek i posyp po wierzchu posiekanymi orzechami laskowymi. Gotowy deser przechowuj w lodówce do 3 dni.00:58480p 12512 00:58DESER ORZECHOWY dla dzieci 480p

Dodał: Edziecko

WHO zaleca, żeby jeść 5 porcji warzyw dziennie. Obawiamy się, że pięć porcji klasycznych frytek w ciągu dnia może nie wpłynąć dobrze na nasze dzieci, więc opatentowaliśmy zdrowe frytki z różnych warzyw.00:42480p 11222 00:42Frytki z warzyw 480p

Dodał: Edziecko

Śniadaniowe menu dziecięce składające się z kulinarnych klasyków? To możliwe! Przyrządź dla swojej pociechy pyszne jajka przepiórcze po szkocku! 

Składniki:
400 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
6 łyżek bułki tartej (3+3)
13 jajek przepiórczych (10+3)
sól 
pieprz ziołowy
olej

Wykonanie: 
Jajka przepiórcze (10 sztuk) wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj przez 2 minuty. Ugotowane jajka ostudź i obierz ze skorupek. Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na odrobinie oleju na złoty kolor. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę, drobno posiekaną natkę, 3 łyżki bułki tartej, 3 surowe przepiórcze jaja oraz szczyptę soli i pieprzu ziołowego i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Nabieraj po łyżce mięsa i otaczaj nim ugotowane wcześniej przepiórcze jajka. Tak przygotowane klopsiki obtocz w pozostałej bułce tartej. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i obsmaż na nim klopsiki ze wszystkich stron. Przełóż wstępnie podsmażone klopsy na blaszkę do pieczenia i piecz w 180 stopniach C przez 10 minut.00:52480p 9843 00:52Jajka po szkocku 480p

Dodał: Edziecko

Dzieci lubią dania, które ładnie wyglądają. A my lubimy takie, które łatwo można przyrządzić, dlatego, proponujemy prosty przepis na efektowne śniadanie! 

Składniki: 
2 pomidory 
2 jajka 
2 plastry chudej szynki 
sól 
pieprz ziołowy 

Wykonanie: 
Pomidory umyj, odetnij ich wierzchołki i wydrąż środki. Dokładnie osusz wnętrza pomidorów papierowym ręcznikiem. Do każdego pomidora włóż po plasterku szynki i wbij do środka po jednym jajku. 

Dopraw solą i pieprzem ziołowym. Przełóż pomidory na blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz około 10-15 minut, aż jajka się zetną.00:37480p 7782 00:37Jajka zapiekane w pomidorach 480p

Dodał: Edziecko

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlatego warto przygotować go tak, by twoje dziecko z radością go zjadło. Nasze pancakes możesz potraktować, jak karty gry do "memory", niech maluch zgaduje, jaki obrazek kryje się pod spodem. W trakcie zabawy nawet się nie zorientuje, jak wszystkie naleśniki znikną z talerza. 

Składniki: 
350ml maślanki 
2 jajka 
3 łyżki rozpuszczonego masła 
2 łyżki brązowego cukru 
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 
250g mąki 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka sody 
1 łyżka kakao 

Dodatkowo: 
Rękaw cukierniczy 

Wykonanie:  
W dużej misce umieść jajka i oba rodzaje cukru. Wlej maślankę oraz rozpuszczone masło i wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i energicznie wymieszaj, aż do otrzymania jednolitego ciasta. 

 Do mniejszej miski odlej 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao. Przełóż masę z dodatkiem kakao do rękawa cukierniczego i odetnij końcówkę, tak aby powstał niewielki otwór. Na rozgrzanej patelni rysuj wzorki z ciemnego ciasta, a następnie wylewaj na nie jasne ciasto. Smaż z obu stron na złoty kolor.00:58480p 13064 00:58Nietypowe pancakes z obrazkami 480p

Dodał: Edziecko

Najbardziej romantyczna scena z bajki to ta, kiedy zakochane kundle jedzą spaghetti. Szkoda, że nasze dzieci nie darzą taką romantyczną miłością warzyw. Ale mamy na to sposób? Warzywne spaghetti!

Składniki:
500g makaronu razowego spaghetti
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 papryka
5 pieczarek
1 cukinia
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka przecieru pomidorowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wszystkie warzywa drobno posiekaj. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj marchewkę i paprykę i smaż około 3 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj pieczarki i cukinię i smaż kolejne 3 minuty.

Dopraw podsmażone warzywa solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i doprowadź sos do wrzenia.

Gotuj przez dwie minuty na wolnym ogniu, po czym zdejmij patelnię z kuchenki. Wymieszaj gorący sos z ugotowanym makaronem i od razu podawaj.00:46480p 11009 00:46Spaghetti razowe z kolorowymi warzywami 480p

Dodał: Edziecko

Czy lody mogą być zdrową i pożywną przekąską? Tak, jeśli zrobimy je z jogurtu z dodatkiem owoców, muesli i czekolady. Idealne dla dzieci, które nie mają apetytu w upał. 

Składniki:
 500 g jogurtu greckiego
 3 łyżki miodu
 2 garści borówek amerykańskich (lub innych drobnych owoców)
 2 garści muesli 
 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
 2 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:


Jogurt grecki wymieszaj z miodem na jednolitą, gładką masę. Niewielką, prostokątną foremkę wyłóż folią spożywczą. Przelej jogurt do formy i równomiernie rozprowadź go po dnie. 

Na jogurcie rozłóż borówki, rozsyp muesli, posiekaną gorzką czekoladę oraz wiórki kokosowe. Wstaw formę do zamrażarki na co najmniej 3 godziny. Tuż przed podaniem połam lub pokrój tabliczkę jogurtu na mniejsze kawałki.00:46480p 6701 00:46Zdrowe, jogurtowe tabliczki 480p

Dodał: Edziecko