+ Napisz wiadomość
24239 odsłon wideo
Dołączył(a): 2020-01-29
Dołącz do listy mailowej - http://bit.ly/MILMA-EMAIL
Dzisiaj w ramach serii wielkopolskiej zapraszam na przepis:
Jak zrobić pyszne, lekkie i tradycyjne pączki?

Ważna UWAGA
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich nie mają doświadczenia w nagrywaniu filmów i gramatura składników jest nieco zamieszana. Trzymamy się przepisu w opisie - 8 JAJEK I 2 SZKLANKI MLEKA. Dżem był od mamy pani Sylwii, babcia też robiła smaczne, ale dzisiaj miałaby ponad 100 lat :)

Przepis na ok.50 pączków
1 szklanka mleka
100 gramów drożdży
1 kg mąki
8 jajek
2 szklanki+2 łyżeczki cukru
ulubiony dżem lub konfitura
2 łyżki spirytusu lub wódki
ok.1-2 litry oleju lub innego tłuszczu do smażenia

Lekko zagrzewamy mleko z 2 łyżeczkami cukru. Do ciepłego (nie gorącego!) mleka wrzucamy drożdże. Dokładnie mieszamy i dodajemy łyżkę maki, dalej mieszamy. Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kilka-kilkanaście minut.

Ucieramy jajka z cukrem (można mikserem :) ).Do sporej miski wsypujemy:  mąkę, utarte z cukrem jajka, 2 łyżki oleju i 2 łyżki alkohol. Na końcu dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto, najlepiej ręką, można też wybijać i wyklepać. Ciasto musi odchodzić od ręki i jest raczej luźne. 

Ciasto na pączki zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, Ma podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na posypanej mąka tortownicy. Wycinamy szklanką kółka i nadziewamy dżemem. Zostawiamy jeszcze na ok.15-20 minut do wyrośnięcia.
Smażymy z dwóch stron na gorącym tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem.

Dziękuję paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z Kociny za zaprezentowanie swojego przepisu :)


Bardzo dziękuję, że oglądasz moje filmy! To dla mnie przyjemność tworzyć je dla Ciebie, naprawdę!

Na co dzień pracuję w bibliotece oraz prowadzę warsztaty historyczno-kulinarne dla dzieci. Jeśli chcesz bym zrobiła je dla Ciebie, napisz proszę maila na milma@op.pl

Obejrzyj najnowsze przepisy - http://bit.ly/MILMA-YOUTUBE
Polub fanpage by być na bieżąco - http://bit.ly/MILMA-FACEBOOK
Poczytaj nowe wpisy - http://bit.ly/MILMA-BLOG
Dołącz do listy mailowej - http://bit.ly/MILMA-EMAIL

#pączki #domowepączki #tradycyjnyprzepis14:201080p 170 14:20Jak zrobić idealne, tradycyjne pączki? 1080p

Dodał: SylwiaMachnik

Zapraszam na lekkie ciasto truskawkowe
Dołącz do listy mailowej - http://bit.ly/MILMA-EMAIL

Przepis na lekkie ciasto truskawkowe z jogurtową pianką i galaretką:
Przepis na najprostszy spód:
6 łyżek mąki
5 łyżek cukru
4 łyżki mleka
3 łyżki oleju
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zmiksować wszystko, wylać na tortownice i piec w 170/180 stopniach 15-20 minut.

2 galaretki(truskawkowa i najlepiej przezroczysta)
300 gramów truskawek lub innych owoców
300 ml jogurtu greckiego
1 galaretkę, najlepiej przezroczystą rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i studzimy.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy zgodnie z przepisem.
Szykujemy ok.200-300 gramów truskawek.
Wystudzoną, tężejącą galaretkę przezroczystą miksujemy z 300 ml jogurtu greckiego. Wylewamy na spód. Układamy truskawki, zalewamy wystudzoną, tężejącą galaretką truskawkową.
Ciasto przechowujemy przed podaniem w lodówce minimum 2 godziny. Piankę można zrobić z podwójnej porcji.







Bardzo dziękuję, że oglądasz moje filmy! To dla mnie przyjemność tworzyć je dla Ciebie, naprawdę!

Na co dzień pracuję w bibliotece oraz prowadzę warsztaty historyczno-kulinarne dla dzieci. Jeśli chcesz bym zrobiła je dla Ciebie, napisz proszę maila na milma@op.pl

Obejrzyj najnowsze przepisy - http://bit.ly/MILMA-YOUTUBE
Polub fanpage by być na bieżąco - http://bit.ly/MILMA-FACEBOOK
Poczytaj nowe wpisy - http://bit.ly/MILMA-BLOG
Dołącz do listy mailowej - http://bit.ly/MILMA-EMAIL

#truskawki #lato #ciastotruskawkowe08:171080p 215 08:17Lekkie truskawkowe 1080p

Dodał: SylwiaMachnik