+ Napisz wiadomość
257723 odsłon wideo
Dołączył(a): 2015-11-08
Foldery
W ytm odcinku  Diana sama zagniata ,gotuje i smakuje wyśmienitego makaronu domowego pełno- jajecznego. Mniam ,mniam .....
Subskrybuj mój kanał http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=mariuszpapa04:18480p 110 04:1812 letnia Diana sama robi makaron domowy 480p

Dodał: Mariuszpapa

I created this video with the YouTube Video Editor (http://www.youtube.com/editor)07:511080p 69 07:51Chleb domowy jak zrobić -przepis 1080p

Dodał: Mariuszpapa

Sprawdzony przepis na pyszny chleb z dodatkiem ziemniaków. Taki chlebek długo zachowuje świeżość. Składniki i szczegóły w filmie . Zapraszamy !
Subskrybuj mój kanał http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=mariuszpapa03:07720p 130 03:07Domowy chleb z ziemniakami -pychota. 720p

Dodał: Mariuszpapa

Przepis na galaretkę wieprzowąSubskrybuj mój kanał http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=mariuszpapa01:23720p 74 01:23Galaretka wieprzowa -zimne nóżki 720p

Dodał: Mariuszpapa

Subskrybuj mój kanał http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=mariuszpapa00:481080p 69 00:48Jajko sadzone jak zrobić prawidłowo 1080p

Dodał: Mariuszpapa

I created this video with the YouTube Video Editor (http://www.youtube.com/editor)08:37720p 90 08:37Kluski ziemniaczane przepis 720p

Dodał: Mariuszpapa

Rozpocząłem tym filmem przepisy kulinarne Kuchnia polska w każdym odcinku znajdą sie całe przepisy jak przyrządzić daną potrawę.
W tym odcinku jest Bigos,Kurczak ,Łazanki z kapustą, Makaron zapiekany z warzywami,
Gołąbki z kaszą i grzybami, makowiec i ostatni przepis pieczeń z szynki.01:01:311080p 309 01:01:31Kuchnia Polska cz 1-sprawdzone przepisy. 1080p

Dodał: Mariuszpapa

W tym odcinku znajdą państwo:
dorada ryba po polsku,
łosoś smażony,
śledzie w sosie musztardowym,
surówka z selera,
sałatka z tuńczyka,
zupa fasolowa,
kluski ziemniaczane,
lody z płonącym bananem.53:391080p 167 53:39Kuchnia polska cz 2-dobre przepisy 1080p

Dodał: Mariuszpapa

Pochodzenie słowa bigos, według Andrzeja Bańkowskiego[1], jest niejasne. Może być zapożyczeniem z niemieckiej formy imiesłowowej begossen albo beigossen czasowników begießen (oblać, polać) i beigießen (dolać). Może też wywodzić się od włoskiego bigutta (kociołek do warzenia rosołu). Niewykluczone jest połączenie obu zapożyczeń.
Pierwotnie tego słowa używano do określania sposobu siekania (siekać coś na bigos 1534), nieco później nazywano tak galaretę z siekanego mięsa (1588). W XVIII była to już potrawa z gotowanej kapusty i siekanego mięsa. Od XVII wieku słowo było używane również w szerszym znaczeniu jako siekanina, a w znaczeniu przenośnym mówiono: "bigosować" w bójce, czyli: siekać na drobne kawałki (np. szablą).
Według autorów niemieckiej książki kucharskiej słowo „bigos" miałoby być pochodzenia łacińskiego i oznaczać „dwa smaki". Pierwszy człon tego wyrazu „bi" oznacza „podwójny", a drugi człon „gos" pochodzi od „smak". Tymi dwoma smakami miałyby być stanowiące podstawę bigosu kiszona kapusta i świeża, biała kapusta.
Opis i zdjęcie Wikipedia11:361080p 68 11:36Przepis na bigos tradycyjny 1080p

Dodał: Mariuszpapa

Tiramisu (wł. tirarsi sù -- ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù poderwij mnie) -- deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.
Deser ten podaje się bardzo silnie schłodzony, zwykle do kawy espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie -- zwłaszcza w upalne dni.
Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Deser ten przyjmuje najróżniejsze rozmiary i kształty, choć na ogół jest to prostokątne lub okrągłe ciastko o rozmiarach zbliżonych do polskich Wuzetek.
Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy. Jedna z legend, szczególnie popularna w Sienie, głosi, że twórcą tego deseru był władca Toskanii Cosimo III de' Medici, który zwykł go serwować na nudnych posiedzeniach rady księstwa. W Wenecji twierdzi się natomiast, że tiramisu było od niepamiętnych czasów ulubioną potrawą dożów i to na długo przed tym, jak rodzina Medici stała się wpływowa.
Tiramisu zrobiło międzynarodową karierę dopiero za sprawą II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ów deser w paczkach nadsyłanych z domów.

Opis i zdjęcie Wikipedia05:571080p 268 05:57Przepis na ciasto- Tiramisu 1080p

Dodał: Mariuszpapa

Pieczenie -- proces obróbki termicznej polegający na ogrzewaniu potrawy w piecu lub piekarniku w środowisku nagrzanego powietrza. Temperatura pieczenia zawiera się w granicach od 160 do 250 °C.

Szynka -- wyrób garmażeryjny pozyskiwany z tuszy wieprzowej, schłodzony lub mrożony z kością lub bez. Barwa mięśni może być jasno różowa do czerwonej, dopuszcza się zmatowienia. Barwa tłuszczu -- biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym, w przypadku mięsa i tłuszczu mrożonego dopuszcza się nieznaczne zszarzenie barwy na powierzchni. Zapach swoisty charakterystyczny dla mięsa świeżego wieprzowego bez oznak zaparzenia i rozpoczynającego się psucia, niedopuszczalny zapach płciowy.
Odcięta z tylnej półtuszy bez nogi i golonki; golonka odcięta na wysokości 1/3 kości goleni (licząc w dół od stawu kolanowego), przepołowione kręgi kości krzyżowej oraz fałd tłuszczu pachowego wycięty. Tłuszcz z zewnętrznej powierzchni szynki powinien być zdjęty, aczkolwiek dopuszcza się pozostawienie warstwy tłuszczu do grubości 2 cm. W skład szynki wchodzą: kości miednicy (kulszowa, łonowa, biodrowa), kość udowa z rzepką, 1/3 kości goleniowych (strzałkowej i piszczelowej), przepołowiony kręg kości krzyżowej oraz mięśnie: półbłoniasty, czworogłowy, dwugłowy, półścięgnisty, pośladkowy oraz brzuchaty.


Tradycyjna szynka z weka
Zwykle ten termin jest ograniczony do mięsa ze świni lub dzika.
Szynka może być konserwowana na sucho lub na mokro. Do konserwowania na sucho wykorzystuje się zwykle mieszaninę soli i innych substancji chemicznych (jak np. saletra lub nitryt), po czym się ją suszy. Szynka zakonserwowana na sucho potrzebuje pewnego czasu na proces rehydratyzacji przed spożyciem. Do konserwowania na mokro wykorzystuje się solankę wprowadzaną przez zanurzenie lub wstrzyknięcie.
Z szynki często wytwarza się inne produkty spożywcze, jak np. szynka wędzona.

Opis i zdjęcie Wikipedia - http://pl.wikipedia.org/wiki/Szynka08:391080p 83 08:39Przepis na pieczeń z szynki 1080p

Dodał: Mariuszpapa

Sałatki z ryb są dla wielu z nas smaczne. Tutaj przepis na smaczna sałatkę z tuńczyka.05:561080p 38 05:56Przepis na sałatkę z tuńczyka . 1080p

Dodał: Mariuszpapa

Żurawina (Oxycoccus) -- rodzaj roślin z rodziny wrzosowatych (Ericaceae) (w niektórych systemach wyodrębniany jako monotypowa rodzina żurawinowatych (Oxycoccaceae)). Rodzaj o problematycznej pozycji taksonomicznej, nierzadko włączany do rodzaju borówka (Vaccinium). Przedstawiciele występują na półkuli północnej w tundrze i na torfowiskach. W Polsce rosną na torfowiskach wysokich i przejściowych. Gatunkiem typowym jest żurawina błotna Vaccinium oxycoccus .
opis Wikipedia03:311080p 152 03:31Przepis na sos żurawinowy 1080p

Dodał: Mariuszpapa

I created this video with the YouTube Video Editor (http://www.youtube.com/editor)09:081080p 45 09:08Przepis na zupę fasolową 1080p

Dodał: Mariuszpapa

Łazanki - rodzaj makaronów, które otrzymuje się przez pokrajanie poprzecznie zwiniętego rulonu twardego, przeschniętego ciasta na jednocentymetrowe paski i pokrojenie tych pasków na kwadraciki. Następnie gotuje się je i podaje z dodatkiem przesmażonej słoniny lub boczku.
W polskiej kuchni łazanki są podawane najczęściej z kapustą i grzybami. Bywają też składnikiem tradycyjnej, wigilijnej zupy rybnej.08:491080p 129 08:49Przepis na łazanki z kapustą 1080p

Dodał: Mariuszpapa

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)
To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie. Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz. Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku. Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.
Opis Wikipedia, zdjęcie Silar06:491080p 75 06:49Spaghetti bolognese jak dobrze zrobić 1080p

Dodał: Mariuszpapa

Muffin (lub muffinka) - okrągłe ciastko w kształcie babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami, albo nawet z mięsem). Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Czasem podawane na gorąco z masłem podczas tzw. tea time w Wielkiej Brytanii. Opis Wikipedia zdjęcie Gumisza
Subskrybuj mój kanał http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=mariuszpapa01:001080p 80 01:00Sprawdzony przepis muffiny 1080p

Dodał: Mariuszpapa

Istnieje wiele odmian pizzy z licznymi dodatkami. Mogą to być m.in. pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, ketchup, majonez, a nawet słodkie owoce i sosy.


Włoska pizza ze szpinakiem.
Pizza neapolitańska (pizza napoletana) -- oryginalna pizza neapolitańska jest wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, i mozzarelli z mleka bawolic (mozzarella di bufala campana), która jest robiona z mleka krów wypasanych na bagnach Kampanii i Lazio w półdzikich warunkach. Zgodnie z zasadami wytwarzania tego gatunku pizzy, mąka musi być typu 0 lub 00 (ewentualnie mieszanką tych dwóch rodzajów), ciasto jest wytwarzane z użyciem neapolitańskich drożdży lub drożdży browarnianych. Aby uzyskać najlepszą jakość, zastosowana mąka powinna być wysoko proteinowa (bardziej nadaje się do tego celu mąka chlebowa niż tortowa). Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy ciasto wyrośnie, powinno zostać uformowane tylko rękami, bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych. Grubość ciasta nie może przekraczać 3mm. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w temperaturze 485 °C w piecu opalanym drewnem dębowym. Po wypieczeniu powinna być chrupiąca, krucha i aromatyczna. Pizza neapolitańska ma status "gwarancji tradycyjnego specjału" we Włoszech. Status ten ogranicza jej podawanie do trzech wariantów:
pizza marinara, która zawiera pomidory, czosnek i oregano oraz oliwę z pierwszego tłoczenia (większość pizzerii w Neapolu dodaje do tego rodzaju również bazylię);
pizza Margherita, zawierająca pomidory, plasterki mozzarelli, bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia;
pizza Margherita extra, która zawiera pomidory, mozzarellę z Campanii (w okrągłych plasterkach), bazylię oraz oliwę z pierwszego tłoczenia.
W 2009 pizza "neapolitańska" została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny z certyfikatem TSG. Pizzę o tej nazwie na całym świecie można będzie teraz wyrabiać tylko wg ściśle określonej receptury, tzn. ze specjalnej mąki, soli morskiej, sera mozzarella z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem.
Pizza typu Lazio -- dostępna w wielu częściach Włoch jako pizza na wynos o grubości ciasta od 1 do 2 cm (taka pizza jest zazwyczaj pieczona w kuchenkach elektrycznych) oraz jako pizza serwowana w restauracjach (posiada cieńszy placek, wypiekana jest na ogół w piecach opalanych drewnem).
Pizza sycylijska -- pizza z grubym ciastem o prostokątnym kształcie, podawana z sosem pomidorowym, serem i wybranymi dodatkami.
Pizza biała (pizza bianca) -- nie zawiera sosu pomidorowego, lecz sos biały, najczęściej na bazie mleka lub pesto. W Rzymie określenie pizza bianca odnosi się do zapieczonego chleba z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i sporadycznie z liśćmi rozmarynu.

Opis i zdjęcie Wikipedia 
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Traditional_pizza_from_Napoli.jpg&filetimestamp=2008052415560903:211080p 70 03:21Sprawdzony przepis na udaną pizze 1080p

Dodał: Mariuszpapa