Kategorie:
Plotka jakoby alkohol miał zdolność zabijania koronawirusa SARS-CoV-2 spowodowała tragiczne konsekwencje. Po spożyciu przemysłowego alkoholu, w prowincji Khuzestan w Iranie, zmarło aż 27 osób!
Irańczycy chcieli się ochronić przed koronawirusem i zaopatrzyli się w alkohol, który nie powinien być spożywany. Jest on zwykle stosowany do dezynfekcji, na przykład w szpitalach. Nieszczęście zostało spowodowane plotkami, że alkohol zapobiega zarażeniu SARS-CoV-2. Wirusy są rzeczywiście niszczone przez alkohol, ale nie w żyłach zarażonych tylko na płaskiej powierzchni.
Przecierając stół alkoholem o zawartości minimum 70%, da się skutecznie unieszkodliwić większość wirusów pozostających tam w oczekiwaniu na naszą dłoń, która potem zaprowadzi je do ust, nosa lub oczu. Wypicie alkoholu powoduje tylko tyle, że układ odpornościowy nie będzie działał normalnie, organizm będzie osłabiony a to umożliwi łatwiejsze zakażenie oraz niebezpieczniejszy przebieg choroby.
Iran został krajem Bliskiego Wschodu najbardziej dotkniętym epidemią koronawirusa SARS-CoV-2 wywołującego chorobę COVID-19. Według oficjalnych danych choruje tam 7161 osób, zmarło 237 a 2394 wyzdrowiało.
Ocena:
Opublikował:
admin
Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze @lecterro |
Komentarze
NoweFilmy i BacoLogia i corium.5v.pl
Wszyscy zmierzamy w tym samym kierunku-z powrotem do Źródła.
Strony
Skomentuj