Dziennikarz chciał poznać smak ludzkiego mięsa. Postanowił zjeść kawałek swojego uda

Dziennikarz chciał poznać smak ludzkiego mięsa. Postanowił zjeść kawałek swojego uda

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. screen BBC) 
Autor popularnonaukowego programu „Brit Lab” Greg Foot postanowił przekonać się, jak smakuje ludzkie mięso. W tym celu zdecydował się skonsumować fragment mięśnia z własnej nogi.

Greg Foot, który w swoim programie poddaje się różnym eksperymentom, których celem ma być udzielenie odpowiedzi na nurtujące widzów pytania, zdecydował się na sprawdzenie smaku ludzkiego mięsa. By pozyskać surowiec, postanowił poddać się biopsji, w wyniku której pobrano kawałek mięśnia z jego uda.

Przeszkody prawne

Podczas realizacji programu okazało się jednak, że brytyjskie prawo zakazuje spożywania ludzkiego mięsa, nawet w sytuacji, gdy konsument miałby zjeść kawałek pochodzący z własnego ciała. W związku z tymi trudnościami, dziennikarz zdecydował się przekazać wycięty już kawałek mieśnia do badań.

Naukowcy dokonali analizy, by stwierdzić, jak może smakować ludzkie mięso. Tkanka z uda dziennikarza przypominała swoją strukturą wieprzowinę i jagnięcinę. Badacze dokonali analizy chemicznej ugotowanego kawałka mięśnia i na jej podstawie odtworzyli jego smak. Ich zdaniem w 80 proc. odpowiada on rzeczywistemu. Ze stworzonego przez nich spreparowanego mięsa zrobiono burgera.

BBC