Czym jest Bisfenol A (BPA) i dlaczego powinniśmy go unikać?
Joanna Orzeł

Czym jest Bisfenol A (BPA) i dlaczego powinniśmy go unikać?

Coraz częściej na plastikowych pojemnikach możemy znaleźć hasła takie jak BPA free, Bisphenol A free lub – w wersji polskiej – wolne od Bisfenolu A czy nie zawiera Bisfenolu A. Oznaczenia takie umieszczane są zwłaszcza na produktach przeznaczonych dla dzieci i informują, że zostały one wyprodukowane z materiałów niezawierających tej substancji chemicznej.

Bisfenol A (BPA) to substancja chemiczna o nazwie 2,2-bis(p-hydroksyfenylo)propan. Zaliczany jest do związków organicznych z grupy fenoli. Otrzymany po raz pierwszy w 1891 roku, dziś jest stosowany na szeroką skalę do otrzymywania różnych polimerowych tworzyw sztucznych, które znajdują zastosowanie między innymi jako materiały do produkcji opakowań żywności i kosmetyków – zarówno wysokiej jakości przezroczystych plastikowych kontenerów, jak i polimerów używanych do wyścielania wnętrz puszek i kartonów służących do przechowywania żywności.

Co ciekawe, badania nad możliwością migracji tej substancji do produktu (żywności lub kosmetyku) rozpoczęto na długo po wprowadzeniu BPA do rutynowych zastosowań w przemyśle opakowań produktów mających bezpośredni wpływ na zdrowie ludzi. Jak wykazują testy przeprowadzone na przestrzeni ostatnich lat, BPA z łatwością może przenikać z opakowania do żywności, napojów czy kosmetyków, zwłaszcza w podwyższonej temperaturze, na skutek uszkodzenia opakowania produktu lub w przypadku przechowywania produktów tłustych. Jest to zjawisko niepożądane ze względu na negatywny wpływ BPA na nasze zdrowie.

Wpływ BPA na zdrowie człowieka

Z dnia na dzień coraz więcej doniesień na temat wpływu BPA na organizm ludzki pojawia się w prasie fachowej. Działanie tej stosunkowo małej cząsteczki na nasz organizm może powodować zakłócanie pracy układu hormonalnego i nerwowego. Ze względu na swoją budowę chemiczną wpływa na działanie układu rozrodczego czy tarczycy. Może wywoływać między innymi bezpłodność, otyłość, cukrzycę oraz przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych.

Regulacje prawne związane ze stosowaniem BPA

Wyniki badań wiążące BPA z wieloma chorobami doprowadziły do podjęcia działań prawnych związanych ze stosowaniem opakowań będących potencjalnymi źródłami tej substancji w otoczeniu człowieka. Niestety do tej pory całkowicie zakazano stosowania polimerów wyprodukowanych przy jego użyciu wyłącznie w trakcie produkcji butelek dla dzieci. Zakaz ten obowiązuje na terenie UE od 2011 roku. Podjęto również badania mające na celu ustalenie bezpiecznej dziennej dawki BPA.

W raporcie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności z 2015 roku można znaleźć informację, że dzienna tolerowana dawka tej substancji chemicznej (TDI) wynosi 4 μg/kg (4 mikrogramy na każdy kilogram masy ciała). Niestety do tej pory nie wydano żadnego oficjalnego zakazu używania BPA w produkcji polimerów przeznaczonych do wytwarzania opakowań żywności i kosmetyków.

Powiązane produkty

Jak chronić się przed nadmiernym spożyciem BPA?

Źródeł BPA jest w naszym otoczeniu niezwykle dużo. Niewątpliwie te, które w największym stopniu dostarczają go do naszego organizmu, to wszelkie opakowania wyprodukowane z jego użyciem. Szczęśliwie nie musimy nagle wyrzucać wszystkich plastikowych pojemników na żywność. BPA jest stosowane między innymi do produkcji poliwęglanów. Są to polimery, których oznaczenie recyklingowe to cyfra 7 (lub PC). Dodatkowo, na skutek rosnącej świadomości konsumentów na temat szkodliwego działania BPA, na produktach niezawierających go w składzie często widnieje oznaczenie BPA free lub podobne. Jeżeli już decydujemy się na pozostawienie opakowań poliwęglanowych w codziennym użytku, stosujmy je do przechowywania produktów sypkich i suchych, będą one w mniejszym stopniu wchodziły w interakcję z materiałem niż substancje mokre. Pod żadnym względem nie podgrzewajmy żywności w tego typu opakowaniach. Szczególną uwagę należy zwrócić na modne w dzisiejszych czasach bidony i naczynia służące filtrowaniu wody wodociągowej. Jest to bez wątpienia bardziej ekologiczna i tańsza opcja niż picie wody butelkowanej, jednak pojemnik do tego celu używany powinien być wykonany z materiału dla nas bezpiecznego – np. szkła. Również pojemniki ekspresów do kawy magazynujące wodę lub mleko mogą być wykonane z poliwęglanów, wówczas najlepiej napełniać je płynami bezpośrednio przed przygotowaniem ulubionej kawy. Postępując w ten sposób, zminimalizujemy ilość wymytego z opakowania BPA. Innym problemem są puszki wyściełane od wewnątrz warstwą polimeru, która oddziela żywność od metalu. Z jednej strony zapobiega ona korozji puszki, z drugiej – potencjalnie zanieczyszcza produkt bisfenolem A. Bezpieczniej zatem będzie używać produktów pasteryzowanych lub napojów przechowywanych w szkle. W przypadku kosmetyków trudno jest znaleźć takie, do opakowania których wykorzystano szkło, jednak używanie tych opakowanych w polietylen (oznaczenie recyklingowe 2 lub 4) lub polipropylen (oznaczenie recyklingowe 5) będzie dla nas zdecydowanie bezpieczniejsze.

Nie tylko opakowania są źródłem BPA. Codziennie przez nas otrzymywane paragony fiskalne, drukowane na papierze termicznym, to dodatkowa dawka tej substancji w naszym organizmie. Szczególnie narażone na to źródło są osoby pracujące jako sprzedawcy. Powinny one stosować rękawiczki w celu ograniczenia interakcji z potencjalnie niebezpieczną substancją. Zanieczyszczenia wód powierzchniowych powstające na skutek wymywania BPA z polimerów ulegających powolnej degradacji na wysypiskach śmieci to kolejny problem. Podobnie jak światłoutwardzalne plomby, które – jak wykazano w badaniach z 2000 roku – mogą być źródłem wydzielanego do naszego organizmu BPA.

Czy BPA free znaczy bezpieczne?

Wymuszona prawnymi obostrzeniami eliminacja bisfenolu A z procesu produkcji niektórych polimerów spowodowała zwiększenie użycia cząsteczek o podobnej strukturze chemicznej, czyli jego analogów (najpopularniejsze z nich to bisfenol S oraz bisfenol F). Niestety wyniki badań nad toksycznym wpływem tych substancji na zdrowie człowieka nie są zadowalające. Ze względu na podobieństwa w strukturze chemicznej do BPA również stanowią potencjalne zagrożenie naszego zdrowia. Dodatkowo stosunkowo krótki czas ich użycia sprawia, że regulacje prawne i informacje na temat dziennej bezpiecznej dawki nie są jeszcze dostępne. Dlatego w miarę możliwości starajmy się ograniczyć użycie opakowań polimerowych, zwłaszcza tych z oznaczeniem recyklingowym nr 7 (PC).

  1. No consumer health risk from bisphenol A exposure, „Efsa” [online], https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150121, [dostęp:] 24.03.2018.
  2. I. Podgórska, Bisfenol A, „e-biotechnologia.pl” [online], http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Bisfenol-A/, [dostęp:] 24.03.2018.
  3. R. Pulgar i in., Determination of bisphenol A and related aromatic compounds released from bis-GMA-based composites and sealants by high performance liquid chromatography, „Environmental health perspectives”, 108 (1) 2000.

 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z najbardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat.

  • Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?

    Kreatyna – jakie pełni funkcje? Czy ma potencjał, aby stać się suplementem kojarzonym nie tylko z odżywkami dla sportowców? Czym różnią się jej formy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w poniższym artykule.

  • Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?

    Ceramidy to naturalnie występujące w naskórku substancje budulcowe, które dzięki swojej budowie i właściwościom mają szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. W artykule odpowiemy na pytania o to, czym są ceramidy, jakie jest ich znaczenie w skórze oraz jak je stosować w codziennej pielęgnacji.

  • Dioksyny – toksyczność, objawy i skutki zatrucia

    Dioksyny należą do chorobotwórczych związków chemicznych, które od lat znajdują się na listach światowych organizacji dbających o zdrowie i życie ludzi oraz zwierząt, a także nadzorujących dobrostan środowiska. To substancje niemające żadnego praktycznego zastosowania, ale za to z długą listę skutków ubocznych ich obecności w organizmie. Czym są dioksyny i dlaczego są groźne?

  • Minerał mika – właściwości kosmetyków z łuszczykiem

    Mika, nazywana łuszczykiem, to minerał, który wykorzystuje się w wielu gałęziach przemysłu. Do branż, w których mika jest niezwykle ceniona, zalicza się przemysł kosmetyczny. Zwłaszcza producenci kosmetyków mineralnych korzystają z naturalnych złóż miki. Jakie cechy powodują, że ten minerał jest szczególnie ceniony? W jakich produktach można go znaleźć? Czy jest bezpieczny?

  • Wazelina – jak działa?

    Wazelina od lat cieszy się popularnością wśród ludzi w każdym wieku ze względu na jej uniwersalne zastosowanie. W poniższym artykule omawiamy wszystkie zalety i właściwości wazeliny, a także sprawdzamy, czy jej stosowanie jest bezpieczne.

  • Silikony w kosmetykach – czy są bezpieczne?

    Silikony to składniki zaliczające się do tych niesłusznie uznawanych za niebezpieczne. Przybliżamy fakty i obalamy mity z nimi związane. Podpowiadamy: jakie właściwości mają silikony? W których kosmetykach znajdziemy silikony? Czy są bezpieczne? Dla kogo kosmetyki z silikonami są wskazane, a kto powinien od nich stronić?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij