ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiadomo, że każde danie trzeba odpowiednio przyprawić, aby smakowało dobrze. Zapewne macie swoje ulubione mieszanki przypraw pasujące do różnych potraw, jeśli macie czas i zapał robicie je sami, jeśli cenicie sobie wygodę i czas kupujecie gotowe, przeznaczone do konkretnych potraw. Ja dzisiaj mam dla Was idealne rozwiązanie, czyli własny, domowej roboty, młynek do przypraw.

Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia
Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia

Czy herbata może być przyprawą do różnych dań?

Niektórzy mogą powiedzieć, że jestem herbacianym wariatem, ponieważ dodawałbym herbatę do wszystkiego. Rzeczywiście tak jest, ale nie w tym rzecz, herbata jest dość zaniedbywanym dodatkiem do potraw, a może podkreślić ich wyjątkowość i ubogacić aromat. Sami zauważycie szybko, że pomysłów na młynki z przyprawami jest właściwie nieograniczona ilość. Każdy może wykazać się kreatywnością i pomysłowością na tym polu.

Herbata czarna wędzona Tarry Lapsang Souchong organiczna
Herbata czarna wędzona Tarry Lapsang Souchong organiczna

Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest dopasować do wielu dań dzięki jej wyraźnemu, wędzonemu aromatowi. Herbata ma żywiczny i dymny zapach połączony z doskonałym smakiem czarnej herbaty chińskiej. Moja kompozycja będzie przeznaczona do łososia, ale potraktujcie to raczej jako inspiracje do tworzenia własnych młynków i własnych kompozycji z różnymi potrawami.

Przepis na przyprawę do ryby

Warto spróbować także innych herbat. Zaczynamy.

Do zrobienia młynka potrzebny jest oczywiście młynek. Można kupić młynki do soli i pieprzu, można także użyć pustego młynka, w którym kupuje się już od razu gotową sól, czy to czystą czy już w mieszance.

Oto moja kompozycja:

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki herbaty lapsang souchong
  • 2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 5 łyżeczek gruboziarnistej soli morskiej

Wszystkie składniki mieszamy i wsypujemy do młynka, no i… używamy. Doskonale pasuje do łososia, parowanego jak i smażonego.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

7 mitów dotyczących herbaty

1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]

Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3

Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!

Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]

Matcha: jak pić? Jak zrobić herbatę Matcha na zimno?

Do standardowego shakera wlewamy około 250 ml zimnej wody, dodajemy pół małej łyżeczki matchy i[...]

Herbata mleczny oolong jako mrożona herbata z lodami waniliowymi

Herbata mleczny oolong to nie tylko wielokrotne parzenie w gaiwanie, ale także pomysł na przepyszną[...]

Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie, opinie

Big Active Zioła Mnicha na Odchudzanie to mieszanka ziół, yerba mate, czerwonej herbaty i yerba[...]

Kawa Peaberry – co musisz wiedzieć

Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol - wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej[...]

TBC 2015 Tea Brewers Cup 2015 Mistrzostwa w parzeniu herbaty, relacja

Zapraszamy do obejrzenia relacji z ogólnopolskich mistrzostw w parzeniu herbaty organizowanych co roku przez Czajnikowy.pl.[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.