Tort chałwowy z mascarpone i różowym dripem

tort chałwowy strona 2

Dzisiaj przepis na tort z masą chałwową, a na nim różowy drip z białej czekolady. Nie dość, że smakuje obłędnie to jeszcze wygląda bajecznie. Myślę że każdy miłośnik chałwy będzie zachwycony.

Podstawą tortu jest oczywiście biszkopt. Polecam zrobić go w wersji kakaowej, ponieważ taki idealnie komponuje się z masą chałwową.

tort chałwowy przekrojony strona

Biszkopt kakaowy 

Sposób wykonania biszkoptu wraz ze wszystkimi wskazówkami oraz proporcjami na różne wielkości tortownic i blaszek znajdziesz w poniższym artykule:

Jak zrobić idealny biszkopt kakaowy

 

Masa chałwowa

Składniki: (na tort o średnicy 18 cm)

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki (30-36 %)
  • 150 g chałwy waniliowej

* Proporcje masy chałwowej na różne wielkości tortownic:

masa chałwowa

Wykonanie:

Serek mascarpone i śmietankę przechowuj w lodówce, muszą być bardzo dobrze schłodzone. Chałwę pokrusz na małe kawałki i również umieść w lodówce.

Miskę do ubijania śmietany i mieszadła miksera umieść w zamrażalniku 15 min przed rozpoczęciem ubijania.

Mascarpone i chałwę przełóż do miski i zmiksuj. Zrób to krótko i na wysokich obrotach miksera. Odstaw do lodówki.

Śmietankę ubij na sztywną masę. Połącz z mascarpone i chałwą za pomocą miksera. Zmiksuj tylko do połączenia się składników.

Gotową masą chałwową przełóż blaty biszkoptu.

Masa do otynkowania tortu

Składniki: (na tort o średnicy 18 cm)

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g serka kremowego śmietankowego

* Proporcje masy do tynkowania na różne wielkości tortownic:

Wykonanie:

Masło utrzyj z cukrem pudrem na bardzo jasną i puszystą masę. Dodaj schłodzony serek i zmiksuj szybko na wysokich obrotach.

Gotową masą obłóż brzegi i wierzch ciasta, a następnie wygładź. Możesz to też zrobić w dwóch etapach: najpierw nałóż cienką warstwę masy i schłódź w lodówce aż masa stężeje (ten etap ma na celu zebranie okruszków ciasta). Następnie nałóż drugą grubszą warstwę masy i dokładnie wygładź tort.

Tak przygotowany tort włóż do zamrażalnika na 1 godzinę.

Polewa – drip

Sposób wykonania dripu wraz ze wszystkimi wskazówkami oraz wideo znajdziesz w poniższym artykule:

Jak zrobić kolorowy drip na tort

Obejrzyj film ze sposobem wykonania tortu z masą chałwową:

YouTube player
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments