W tej chwili możemy się cieszyć smakiem pysznej sezonowej dyni. To piękne warzywo ma wiele zastosowań w kuchni i można z niego wyczarować wspaniale potrawy. Zarówno wytrawne jak i słodkie pyszności. Dobrym pomysłem jest zrobienie puree z dyni, które możemy wykorzystać w wielu potrawach. Takie puree to również świetny sposób na zachowanie dyni na dłużej. Puree można mrozić w małych porcjach i wykorzystywać je w razie potrzeby. Puree można zrobić z gotowanej lub pieczonej dyni, właśnie z pieczonej dyni będę je dzisiaj robić.

Do zrobienia puree potrzebna będzie:

  • dynia Hokkaido
  • blacha do pieczenia
  • piekarnik
  • malakser lub blender ręczny
  • sitko

Dynie trzeba umyć, pokroić na mniejsze kawałki i usunąć z niej pestki.

Dynie ułożyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej pergaminem. Dynie ułożyć można skorka lub miąższem do gory, nie ma to większego znaczenia. Dyni nie polewam olejem ponieważ puree wykorzystywać będę do wypieków.

Dynie piec w 180 st. C do momentu aż będzie miękka i łatwo da się nakłuć widelcem. Moja piekla się 30 minut.

Gotowa dynie lekko przestudzić a następnie za pomocą łyżki oddzielić miąższ od skorki.

Gotowy miąższ przełożyć do blendera i zblendować na gładkie puree. Powinno to zająć około 5 minut.

Gotowe puree można przetrzeć przez sitko. Będzie dzięki temu dużo gładsze i pozbędziemy się ewentualnych grudek.

I gotowe smacznego!

Tutaj możecie zobaczyć jak zrobić puree z dyni w troche inny sposób.

Komentarze

2 odpowiedzi na „Puree z dyni.”

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij