Ciasto jogurtowe na kruchym spodzie.

Przepis na bardzo smaczne i łatwe do zrobienia ciasto, z jogurtową masą, na kruchym spodzie. To ciasto jest naprawdę pyszne, taki sernik bez zera. Niezwykle delikatny, lekki i puszysty. Pycha!

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 200 g masła

Masa jogurtowa:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 l naturalnego jogurtu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • cukier puder do posypania ciasta
Zapraszam również do obejrzenia filmu.

WYKONANIE:

Zagnieść ciasto: Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier, sól, żółtka i masło. Szybko zagnieść ciasto.

Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

W międzyczasie przygotować masę jogurtową: Do miski wlać białka, dodać do nich szczyptę soli i ubić mikserem dodając do nich cukry.

Do ubitych białek dodać śmietanę i jogurt. Całość chwilę ubić mikserem.

Na koniec do masy dodać otarta skórkę z cytryny oraz make. Masę dobrze wymieszać do polaczenia składników.

Po godzinie ciasto wyjąc z lodówki. Jedna część rozwałkować i wyłożyć na dnie blachy o wymiarach 28 x 24 cm. Blachę można wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto równo rozłożyć na blaszce i nakłuć widelcem. Ciasto można podpiec w piekarniku 15 minut.

Na tak przygotowane ciasto wyłożyć masę jogurtowa.

Druga część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch masy jogurtowej.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st. C około godziny. Upieczone ciasto wystudzić w blaszce i zimne posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Komentarze

Jedna odpowiedź do „Ciasto jogurtowe na kruchym spodzie.”

  1. Zachwycające, zrobię Pani M, nie znam takiego a’la sernika, choć przypomina mi sernik japonski.

    Polubienie

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij