Klasyczne tiramisu.

Mój ulubiony włoski klasyk. Pyszny deser na każda okazje. Przygotowany w klasyczny sposób z użyciem jajek. Nie musicie się jednak obawiać, metoda przygotowania gwarantuje bezpieczna konsumpcje.

SKAŁDNIKI:

  • 3 całe jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30 – 36 %
  • około 36 biszkoptów
  • około szklanki mocnej kawy
  • kieliszek Amaretto (opcjonalnie)
  • czubata łyżka kakao
Zapraszam również do obejrzenia filmu

WYKONANIE:

Jajka utrzeć z cukrami. Kiedy ładnie się spienią, miskę z jajkami postawić na garnku z gotującą się wodą. Ważne jest aby dno miski nie dotykało wrzącej wody. Kontynuować miksowanie jajek przez następne 5 minut.

Po 5 minutach zdjąć miskę z pary i odstawić do ostygnięcia.

W osobnej misce ubić śmietanę.

Kiedy jajka ostygną dodać do nich serek i wymieszać za pomocą miksera. Następnie dodać bitą śmietanę i tym razem, całość wymieszać delikatnie łyżką.

Kawę wymieszać z Amaretto. Biszkopty zamoczyć szybko w kawie i układać je na dnie foremki lub szklanego naczynia.

Na warstwę biszkoptów wyłożyć połowę kremu, równo rozsmarowując.

Na warstwie kremu ponownie ułożyć namoczone w kawie biszkopty, a na nie pozostały krem.

Wierzch deseru posypać kakao. Całość przykryć folia i wstawić do lodówki. Najlepiej na noc.

Deser można przygotować nawet 2 dni wcześniej. Im dłużej poleży w lodowce tym jest smaczniejszy.

Smacznego!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij