Ciasto orzechowe z gruszkami.

Dzisiaj przepis na pyszne jesienne ciasto. Ciasto orzechowe z gruszkami. Pyszne i aromatyczne, idealne do kawy. Smacznego!

SKAŁDNIKI:

  • 3 gruszki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 200 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypta soli
Zapraszam również do obejrzenia filmu

WYKONANIE:

Gruszki obrać ze skorki. przekroić wzdłuż na pol i usunąć gniazda nasienne.

Do garnka wlać 400 ml wody, dodać 1/2 szklanki cukru i zagotować. Do gotującej się wody włożyć gruszki i gotować je w syropie przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyjąc z syropu i odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć z 3/4 szklanki cukru na puszysta masę. Do gotowej masy wbijać po jednym jajku i dalej ucierać mikserem.

Do utartego masła przesiać make wraz ze szczypta soli i proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać.

Na koniec dodać utarty imbir i zmielone orzechy włoskie. Calosc ponownie wymieszac.

Okrągła formę o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto. Gruszki ułożyć na wierzchu ciasta, lekko je wciskając w ciasto .

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego to 180 st. C. Piec do suchego patyczka około 60 minut.

Upieczone ciasto przestudzić w formie a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do przestudzenia.

Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij