PUSZYSTE PĄCZKI

Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na puszyste, lekkie paczki. Zdradzę Wam również świetny sposób na uzyskanie pięknej białej obwódki, będą wyglądały jak te z cukierni, ale uwierzcie mi będą lepsze w smaku.

SKLADNIKI:

  • 500 G MĄKI PSZENNEJ
  • 20 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
  • 220 ML CIEPŁEGO MLEKA
  • 3 ŁYŻKI CUKRU
  • 75 G MIĘKKIEGO MASŁA
  • 4 ŻÓŁTKA
  • SZCZYPTA SOLI
  • CUKIER WANILIOWY LUB EKSTRAKT WANILIOWY
  • 750 ML – 1 L OLEJU DO SMAŻENIA
  • ULUBIONY DŻEM, KONFITURA LUB KREM DO WYPEŁNIENIA PACZKÓW
ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM

WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO WYROBIĆ NA GŁADKIE, SPRĘŻYSTE CIASTO. MOŻNA ZROBIĆ TO RĘCZNIE LUB ZA POMOCĄ MIKSERA PLANETARNEGO. CIASTO WYRABIAĆ OKOŁO 10 MINUT. Z WYROBIONEGO CIASTA UFORMOWAC KULE I ZOSTAWIC JE W MISCE, KTORA NALEZY PRZYKRYC FOLIA SPOZYWCZA, W CIEPŁYM MIEJSCU NA OKOŁO 30 MINUT. KIEDY CIASTO WYROŚNIE, PRZEŁOŻYĆ JE NA STOLNICE, LEKKO ZAGNIEŚĆ I ROZWAŁKOWAĆ NA PLACEK O GRUBOŚCI 1 – 1.5 CM. Z ROZWAŁKOWANEGO CIASTA WYKROIĆ KRĄŻKI O ZAMYŚLONEJ WIELKOŚCI. KRĄŻKI PRZEŁOŻYĆ NA TACĘ LUB TALERZ WYŁOŻONY PAPIEREM DO PIECZENIA. PONOWNIE PRZYKRYĆ FOLIA I ODSTAWIC NA 10 – 15 MIN.

W MIĘDZYCZASIE ROZGRZAĆ OLEJ DO TEMPERATURY 170 ST. C. JEŚLI NIE MASZ TERMOMETRU KUCHENNEGO, TEMPERATURĘ MOŻESZ SPRAWDZIĆ ZA POMOCĄ DREWNIANEGO PATYCZKA. JEŚLI PO WŁOŻENIU PATYCZKA DO OLEJU POJAWIA SIĘ WOKÓŁ NIEGO BĄBELKI, OLEJ JEST GOTOWY DO SMAŻENIA NA NIM PACZKÓW. PACZKI WKŁADAĆ NA GORĄCY OLEJ. SMAZYC MINUTE, A NASTEPNIE PRZYKRYC NACZYNIE POKRYWKA. ZOSTAWIĆ TAK NA NASTĘPNE 2 MINUTY. PO TYM CZASIE ZDJAC POKRYWKE I PACZKI PRZEWRÓCIĆ NA DRUGA STRONE. SMAŻYĆ NASTĘPNE 2 – 3 MINUTY. GOTOWE PACZKI PRZEŁOŻYĆ NA TALERZ WYŁOŻONY RĘCZNIKIEM PAPIEROWYM. GOTOWE PACZKI WYPEŁNIĆ ZA POMOCĄ SZPRYCY ULUBIONYM NADZIENIEM I POSYPAĆ CUKREM PUDREM LUB POLAĆ LUKREM. SMACZNEGO!


Komentarze

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij