Halloweenowe frytki poutine

To chyba najbardziej niezdrowa wersja frytek jaką znam:) ale zapewniam że pyszna, idealna na Halloween-ową przekąskę.

<90min
4-8

Lista Składników

  • 1kg ziemniaków
  • olej do smażenia
  • 100g sera(cheddar)
  • sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mocnego bulionu wołowego
  • 1 pokrojona w kostkę szalotka
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 2 łyżki octu winnego
  • pieprz

Przepis krok po kroku

  • 1.Ziemianki kroimy w średniej grubości słupki, wybraliśmy na hallowenn fioletowe ale mogą być zwykłe.
  • 2.Smażymy w garnku lub frytkownicy w temperaturze około 120C przez 5 minut następnie wyjmujemy z oleju.
  • 3.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę zasmażamy, wrzucamy szalotkę i czosnek, rumienimy około 3 minuty.
  • 4.Dolewamy bulion, doprawiamy sosem worcester, octem i pieprzem, podgrzewamy aż zgęstnieje.
  • 5.Olej we frytkownicy rozgrzewamy do 190C, smażymy ponownie frytki aż zrobią sie chrupiące, osączamy z nadmiaru tłuszczu.
  • 6.Podajemy polane gorącym sosem, posypane serem.
  • I gotowe!

Akcesoria kuchenne Zobacz więcej

Blender próżniowy kielichowy Kohersen – recenzja

Recenzja blendera próżniowego kielichowego Kohersen VB1500 o mocy 600 W o pojemności 1 l w kolorze antracytowym Uwielbiam koktajle i smoothie, ale nie zawsze mam […]

Tortownica 28 cm (DE BUYER) – recenzja

Recenzja tortownicy non-stick o średnicy 28 cm marki De Buyer Uwielbiam piec ciasta, a tartaletki i quiche to moje ulubione desery. Dlatego z przyjemnością wypróbowałam […]

MULTICOOKER CROCKPOT 5.6L – recenzja

Recenzja multicookera Crock-Pot CSC024X 5,6 l 5w1 Uwielbiam gotować, ale nie zawsze mam czas na długie przesiadywanie w kuchni. Dlatego z przyjemnością wypróbowałam multicooker Crock-Pot […]

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *