Wędzony łosoś na ciepło

Własnoręcznie uwędzony łosoś, jeszcze ciepły, prosto z wędzarni „Borniak”

>90min
10

Lista Składników

  • 1,5kg łososia pokrojonego w dzwonka
  • 1l wody
  • 100g soli
  • zrębki wędzarnicze

Przepis krok po kroku

  • Sporządzamy 10% solankę, na 1,5 kg ryby zużyłem 1l wody i 100g soli.
  • Sprawionego i oczyszczonego łososia kroimy w około 4cm szerokości dzwonka, następnie umieszczamy
  • w solance.
  • Odstawiamy na minimum 3h ja pozostawiam w lodówce na całą noc.
  • Osączamy umieszczamy w wędzarni, włączamy wentylator, temperaturę nastawiamy na 50 st otwieramy
  • szyber i osuszamy około 1,5h.
  • Następnie w miejsce wentylatora montujemy generator dymu, podnosimy temperaturę do 60st,
  • przymykamy szyber i wędzimy około 2-2,5 godziny na ostatnie 30 minut podnosimy temperaturę
  • do 80stopni
  • I gotowe!

Akcesoria kuchenne Zobacz więcej

Blender próżniowy kielichowy Kohersen – recenzja

Recenzja blendera próżniowego kielichowego Kohersen VB1500 o mocy 600 W o pojemności 1 l w kolorze antracytowym Uwielbiam koktajle i smoothie, ale nie zawsze mam […]

Tortownica 28 cm (DE BUYER) – recenzja

Recenzja tortownicy non-stick o średnicy 28 cm marki De Buyer Uwielbiam piec ciasta, a tartaletki i quiche to moje ulubione desery. Dlatego z przyjemnością wypróbowałam […]

MULTICOOKER CROCKPOT 5.6L – recenzja

Recenzja multicookera Crock-Pot CSC024X 5,6 l 5w1 Uwielbiam gotować, ale nie zawsze mam czas na długie przesiadywanie w kuchni. Dlatego z przyjemnością wypróbowałam multicooker Crock-Pot […]

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *