Rwany chlebek dyniowy z jabłkami

Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto drożdżowe o smakach jesieni. Dynia i jabłka to moje ulubione dary jesieni, bardzo lubię o tej porze roku używać ich w mojej kuchni. W tym przepisie do ciasta drożdżowego użyłam puree z dyni, które nadało mu pięknego słonecznego koloru oraz karmelizowanych jabłek. Oba te składniki sprawiają, ze drożdżówka jest niezwykle aromatyczna, efektowna a samo ciasto mięciutkie. Do zrobienia chlebka dyniowego potrzebna będzie przyprawa dyniowa. Możecie ją zrobić sami w domu, na dole znajdziesz link do przepisu. Bardzo Was namawiam do zrobienia tego pysznego chlebka.

Ciasto:

  • 450 g maki pszennej + trochę na podsypanie
  • 1 szklanka puree z dyni (szklanka o pojemności 225 ml)
  • 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml letniego mleka
  • 50 g rozpuszczonego masła

Jabłka:

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy dyniowej (moze być piernikowa)

Dodatkowo:

  • 1 łyżka mleka
  • brązowy cukier do posypania
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku.

Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozpuścić masło i cukier, kiedy cukier się rozpuści dodać jabłka i przyprawę dyniową. Smażyć do momentu aż jabłka zmiękną i sok odparuje.

Usmażone jabłka zdjąć z grzania i odstawić do przestygnięcia.

Następnie zrobić ciasto. Do miski miksera dodać wszystkie składniki oprócz masła i zacząć wyrabianie do momentu aż wszystkie składniki zaczną się ze sobą łączyć.

Do połączonych składników dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać na gładkie ciasto około 10 minut.

*ciasto można wyrabiać ręcznie

*jeśli używasz świeżych drożdży będziesz musiał/a zrobić rozczyn.

*jeśli ciasto wyjdzie zbyt luźne można podsypać je łyżką mąki.

Wyrobione ciasto zostawić w misce, posypać z wierzchu odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i lekko wyrobić. Rozwałkować na cienki prostokąt o grubości około 0.5 cm Włożyć jabłka i równomiernie je rozprowadzić na powierzchni ciasta.

Tak przygotowane ciasto pokroić na paski o szerokości około 4 cm, każdy pasek zwinąć w harmonijkę i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja forma o średnicy 22 cm.

Ciasto przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, posmarować je z wierzchu mlekiem i ewentualnie posypać brązowym cukrem.

Chlebek piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C przez 40 – 50 minut.

Upieczony chlebek studzić na kratce.

Smacznego!

Jeśli szukasz innych przepisów z dynią w roli głównej to polecam zajrzeć do tych przepisów:


Komentarze

Jedna odpowiedź do „Rwany chlebek dyniowy z jabłkami”

  1. […] Rwany chlebek dyniowy z jabłkami Drożdżowa babka makowa. Cynamonowe bułeczki z dynia. […]

    Polubienie

Leave a Reply

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij