Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 28 lutego 2017

Faszerowana papryka fit


SKŁADNIKI: ( na 2 porcje )                      1 porcja = ok 385 kcal

  • 2 szt. papryki czerwonej
  • łyżka klarowanego masła
  • 200 g mięsa mielonego drobiowego
  • 60 g kaszy gryczanej białej
  • łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki koperku
  • sól i pieprz
  • ewent. płatki chili

WYKONANIE:

1. Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC z termoobiegiem.
3. Papryki myjemy, odcinamy górą część i usuwamy środek wraz z nasionami. 
4. Siekamy drobno cebulę i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy seler naciowy i krótko wszystko podduszamy.
5. Na osobnej patelni smażymy mięso mielone ok 5 min.
6. W misce łączymy cebule z selerem, podsmażonym mięsem oraz ugotowana kaszą gryczaną. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą do smaku.
7. Farsz umieścić w paprykach i umieścic w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
8. Piec do miękkości ok 35-45 min. Ok 10 min przed końcem pieczenia ściągnąć daszki papryk.

INSTRUKCJA WYKONANIA - KROK PO KROKU:



 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Mięso mielone drobiowe (kurczak, indyk)28620038150
Cebula (czerwona)8250.30.11.53
Kasza gryczana biała206607.81.8637.8
Masło klarowane132150150
Koperek250.170.060.35
Seler naciowy6450.450.091.62
Papryka czerwona1294605.982.330.36
Podsumowanie:769810 g52.7 g34.41 g71.66 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz