.

.

wtorek, 11 sierpnia 2020

Sernik na zimno z malinami dwu smakowy- łatwy i pyszny+FILM

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszny i łatwy sernik na zimno dwu smakowy z malinami. Idealny, puszysty, kremowy. Sprawdzi się na upalne dni jakie teraz mamy. Składa się z kakaowego biszkoptu, masy serowej śmietankowej oraz kakaowej, oraz galaretki z malinami :) 




Sernik pięknie wygląda, zawsze wychodzi. Bardzo polecam i zapraszam po przepis jak również na film


SKŁADNIKI

Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

BISZKOPT KAKAOWY (można pominąć i na dnie blaszki ułożyć okrągłe biszkopty-wtedy to sernik bez pieczenia)

-4 jajka
-0,5 szkl mąki pszennej tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
-1,5 łyżki kakao

WARSTWA SEROWA I

-500g sera z wiaderka
-250ml śmietanki 30%
-3/4 szkl cukru pudru
-150ml wrzącej wody
-1,5 łyżki żelatyny
-1 szkl mleka w proszku (250ml)

WARSTWA SEROWA II

-500g sera z wiaderka 
-250ml śmietanki 30%
-3/4 szkl cukru pudru
-150ml wrzącej wody
-1,5 łyżki żelatyny
-2 łyżki kakao
-1 szkl mleka w proszku (250ml)

DODATKOWO

-2 galaretki malinowe na pół litra wody
-500g malin
-750ml wrzątku


BISZKOPT 
Żółtka oddzielamy od białek-ubijamy białka, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia.  Następnie dodajemy żółtka-miksujemy, dodajemy  mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy na niskich obrotach. 


Blaszkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, pieczemy około 15-20  min w temp 180 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu.  Upieczony biszkopt studzimy


WARSTWA SEROWA I
Na początek do miski dajemy żelatynę i wrzątek-dokładnie mieszamy i studzimy.

Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder-miksujemy. Następnie dodajemy ser, mleko w proszku -wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę-wszystko energicznie miksujemy na najwyższych obrotach. Wylewamy na ostudzony biszkopt-wstawiamy do lodówki do stężenia.


WARSTWA SEROWA II
Robimy ją identycznie jak pierwszą
Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, mleko w proszku, ser, kakao i na koniec ostudzoną żelatynę. Wylewamy na stężałą masę pierwszą. Wstawiamy do lodówki do stężenia.



WARSTWA MALINOWA

Do miski dajemy 750 ml wrzącej wody, rozpuszczamy w niej 2 galaretki malinowe. Odstawiamy do wystudzenia. Do lekko tężejącej galaretki dodajemy maliny dokładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki by zaczęło to tężeć, 
wykładamy na stężałą masę serowo-kakaową. 




Ciasto odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, puszyste, kremowe.




Sernik ten można zrobić z dowolnymi owocami dopasowując smak galaretki. Polecam Wam je bardzo gorąco, jest idealne na gorące dni, a sezon na maliny trwa więc koniecznie je zróbcie :)

Zapraszam na film


1 komentarz:

  1. Moje ulubione ciasto deserowe. Uwielbiam jak jest z galaretka wiśniową lub cytrynową czy pomarańczową. Też są różne sposoby na jego wykonanie ja robię je miej więcej tak https://infomiasto.eu/przepis-jak-zrobic-sernik-na-zimno/ choć niestety nie zawsze wychodzi co do konsystencji, może to zależy od sera.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko