środa, 10 czerwca 2015

TORT CZEKOLADOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI



Dzisiaj zapraszam, bardzo serdecznie, z resztą na przepyszną bombę kaloryczną. Tort ten jest doskonale wyśmienity i warto, choć raz go zrobić,
bo przecież niecodziennie raczymy nasze podniebienia tak niebiańskimi smakami. Sezon truskawkowy w pełni i dlatego polecam!


TORT  CZEKOLADOWY  Z  BITĄ  ŚMIETANĄ  I  TRUSKAWKAMI

ciasto
Składniki:
  • 275 g mąki tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 150 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka lodowatej wody

nadzienie
Składniki:
  • 170g miękkiego masła
  • 350 g cukru
  • 4 całe jaja
  • 6 czubatych łyżek kakao
  • 225 ml gęstej śmietany (ja używam 12%)
  • 1 łyżeczka zapachu waniliowego
dekoracja
Składniki:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • jędrne truskawki
  • 700 - 800 ml śmietany kremówki do ubicia 
  • kilka świeżych listków mięty



przygotowanie:

 
 1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier puder i schłodzone masło. Wszystko krojąc nożem połącz

     U w a g a ! Składniki łączymy nożem, żeby nie ogrzewać zbytnio rękami składników
 2. Dodaj żółtka i dalej krój,
 3. ...a następnie dodaj łyżkę wody mocno schłodzonej i pomagając sobie rękami połącz wszystkie składniki
     tworząc jednolitą, aksamitną masę. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut
 4. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę
 5. ...i dodawaj, ciągle mieszając jajka, kakao, śmietanę i aromat waniliowy. Powinna utworzyć się kremowa
     i gładka masa
 6. Ciasto wyjmij z lodów, rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę o średnicy 28 cm. Na kruche ciasto wylej nadzienie
 7. ...i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 45 minut
 8. Śmietanę ubij, pamiętając, że pod koniec ubijania trzeba kontrolować, ponieważ bardzo łatwo i szybko
     ze śmietany może nam się zrobić masło
 9. Na ostudzone ciasto wyłóż bitą śmietanę
10. Udekoruj umytymi truskawkami
11. ...i rozetkami z bitej śmietany
12. Możesz również kilka dorodnych truskawek zanurzyć w czekoladzie gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
      i udekorować nimi tort. Miłym i kolorystycznym akcentem byłyby również świeże listki mięty






Tak oto wygląda mój efekt końcowy tego pysznego tortu


 


Jeżeli masz ochotę zobaczyć jak ja przygotowuję ten atrakcyjny tort - zapraszam do obejrzenia materiału video życząc miłego odbioru i 

S m a c z n e g o !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz