środa, 2 kwietnia 2014

WIELKANOCY KURCZAK FASZEROWANY










KURCZAK FASZEROWANY:

Składniki:
  • 1 wyluzowany kurczak
  • około 30 dag mięsa (cielęcina lub "kurzyna")
  • można też dodać trochę 2 wątróbki drobiowe
  • 1 bułka kajzerka namoczona w mleku lub w wodzie
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 6 jaj - 1 surowe, 5 ugotowanych na twardo
  • sól i pieprz
 Przygotowanie:
  1. Wyluzowanego kurczaka ułóż równomiernie na blacie.                         LUZOWANIE KURCZAKA <--- KLIKNIJ
  2. Posól i popieprz.
  3. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuść mięso (30 dag cielęciny lub "kurzyny") i bułkę namoczoną w mleku lub wodzie, dobrze odciśniętą.
  4. Jeżeli chcesz dodać wątróbkę - poszatkuj ją nożem i dodaj do mięsa.
  5. Dodaj cebulę drobno posiekaną i natkę pietruszki, również drobniutko posiekaną.
  6. Wbij jedno surowe jajko i drobniutko pokrojone 3 jaja ugotowane na twardo. 
  7. Wzdłuż płata mięsa ułóż dwa jajka ugotowane na twardo.
  8. Zawiń mięso i zepnij wykałaczkami.
  9. Tak przygotowana roladę przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz ją zapiekać.
  10. Z wierzchu posól i popieprz.
  11. Na roladzie ułóż kilka płatków masła.
  12. Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw do piekarnika podgrzanego do temperatury 180 stopni na około 1,5 godziny.
  13. Po 1,5 godzinie wyjmij z piekarnika, odkryj i pędzelkiem namoczonym w sosie powstałym w trakcie pieczenia dokładnie posmaruj pieczeń z wierzchu.
  14. Wstaw ponownie do piekarnika na około 15 minut bez przykrycia, tak żeby skórka była chrupka i rumiana.
  Jak ja przygotowuję tę pyszna potrawę - zapraszam do obejrzenia materiału video.

Kurczak rewelacyjnie smakuje i na zimno i na ciepło. 
Wspaniałym dodatkiem do kurczaka na ciepło są:


S m a c z n e g o :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz