sobota, 14 grudnia 2013

BARSZCZ Z USZKAMI






Barszcz z uszkami lub uszka w barszczu, nazewnictwo dowolne,
pyszny smak obowiązkowy.
Zapraszam Cię do zrobienia tych pysznych, małych pierożków, zwanych uszkami i pysznego wigilijnego barszczu z nutką suszonego...



USZKA

Farsz
Składniki:
  • 1 cebula
  • 4 dag suszonych grzybów
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
Grzyby zalej wodą i pozostaw na noc, niech namokną. Rano zagotuj grzyby, odcedź. 
WODY NIE WYLEWAJ, PRZYDA SIĘ DO BARSZCZU !!!
Cebulę umyj, obierz i posiekaj. Na gorącą patelnię połóż masło i na nie wrzuć cebulę. Podsmaż.
Cebulę i ugotowane grzyby przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa lub drobniutko posiekaj. Dopraw solą i pieprzem.


CIASTO NA PIEROGI    

Sadniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • mąki tyle, żeby ciasto było elastyczne
Ciasto rozwałkuj bardzo cieniutko, wykrawaj, najlepiej kieliszkiem do koniaku, kółka, nałóż na nie, to kółko, farsz i zlepiaj uszka.
A jak, zapraszam do obejrzenia materiału video.



Tak ulepione uszka możesz zamrozić, żeby na ostatnią chwilę nie zostawiać zbyt dużo pracy. 
Na desce ułóż czystą i suchą ściereczkę do naczyń, ułóż na niej uszka i włóż do zamrażarki.
Po 2 godzinach wyjmij i przełóż do pojemnika, w którym będą, w tej zamrażarce, czekać na Wigilię.

Gotowanie uszek - do osolonego garnka z wrzącą wodą wrzuć uszka i gotuj na wolnym ogniu 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.





CZERWONY WIGILIJNY BARSZCZ
Składniki:
  • około 2 kg buraków
  • pęczek włoszczyzny
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • wywar z suszonych grzybów i / lub kilka suszonych grzybów
  • sok z cytryny
  • można dodać suszoną śliwkę i / lub ząbek czosnku
Buraki umyj, obierz, pokrój w dowolne kawałki lub zetrzyj na tarce, zalej je zimna wodą i ugotuj na wolnym ogniu.
Włoszczyznę obierz i umyj, zalej niewielką ilością wody i ugotuj z przyprawami.
Wywar z jarzyn dodaj do wywaru z buraków. Dopraw solą i pieprzem, dodaj trochę soku z cytryny i wlej wywar z grzybów, który został po ich ugotowaniu  do uszek. Nie doprowadź do wrzenia, bo straci kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz