poniedziałek, 17 czerwca 2013

PLACKI Z TRUSKAWKAMI





Placki, placuszki, racuchy, racuszki. Na śniadanie, na II śniadanie, na obiad, na deser, na podwieczorek i, jakby się mocno uprzeć, na kolację…nadając im jakąkolwiek nazwę i bez względu na porę dnia, smak będzie zawsze taki sam – wyśmienicie doskonały!
Takie ciasto placuszkowe jest wspaniałe do dań sezonowych, tzn. z wykorzystaniem owoców sezonowych, rzecz jasna. Ale…przez cały rok goszczą w moim domu w wersji „szarlotkowej”,
czyli z jabłkami. Najprostsze danie pod słońcem i pyszne. Podawane na różne sposoby.
Ze śmietaną i cukrem, z samym cukrem, z sosami owocowymi z bitą śmietaną oraz z lodami, ale to już wersja bardziej deserowa, niż obiadowa. To znaczy wersja obiadowa, ale nie na II danie, tylko na deser. Tak zwane PLACKI UNIWERSALNE !!!
I dlatego bardzo ciepło zachęcam Cię do zakasania rękawów i przyrządzenia razem ze mną tych cudeniek.
Zapraszam:)


 



PLACKI  Z  TRUSKAWKAMI
(porcja na około 24 sztuki)

Składniki:
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 kg truskawek
  • 1 jogurt (duży) naturalny lub typu greckiego
  • cukier (opcjonalnie)
 Do miksera / malaksera wrzuć jajka, mleko, cukier waniliowy i to wszystko bardzo dokładnie, na wysokich obrotach wymieszaj tak, żeby powstało dużo piany i żeby wyglądało na mocno puszystą masę. Przelej do miski (ale równie dobrze możesz kontynuować mieszanie w tym samym urządzeniu), dodaj sól i po łyżce, ciągle mieszając, dodawaj mąkę. Kiedy masa będzie już jednolita i gładka (w miarę gęsta), odstaw na kilka minut, niech odpocznie, ciasto.
A Ty w tym czasie umyj truskawki, usuń szypułki odłóż kilka sztuk do placków, a resztę razem z jogurtem zmiksuj, tworząc sos truskawkowy do placków. Patelnię dobrze rozgrzej i na tę gorącą patelnię wlej trochę oleju. Układaj placki dużą łyżką, taką o pojemności 20 ml. Na powierzchni placków ułóż po kilka plasterków truskawek. Przełóż na druga stronę, usmaż. Wyłóż na talerz, polej sosem truskawkowym i, jeżeli lubisz bardzo słodkie dania, posyp to wszystko cukrem i…niewątpliwie zakochasz się w tych pysznościach.
Prawda, że proste? Prawda, że tanie ? Prawda, że smaczne ?
Odpowiedź jest tylko jedna 3 x TAK!
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz