Jajka faszerowane pieczarkami.

Jednym z często goszczącym dan na wielkanocnym stole są faszerowane jajka. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na jajka faszerowane pieczarkami. Prosty, tani przepis na smaczna przystawkę na wielkanocne śniadanie.

Składniki:

  • 3 – 4 jajka na twardo
  • 4 średnie pieczarki około 100 g
  • 1 mala cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 lyzka startego żółtego sera
  • 1 lyzka majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek, szczypiorek lub natka pietruszki do ozdoby
Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku.

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Ugotowane jajka wystudzić i obrać ze skorupek. Jajka następnie przekroić na pół, można to zrobić wzdłuż lub poprzek tak jak ja to zrobiłam. Patrz film.

Żeby jajka stabilnie stały na półmisku można odciąć kawałek białka od strony na której będziemy je układać.

Z przekrojonych na pol jajek widelcem lub łyżeczką usunąć żółtka i przelozyc je do miseczki. Białka ułożyć na półmisku. Żółtka rozgnieść widelcem.

Na gorącej patelni rozpuścić masło i usmażyć na niej pokrojone w drobna kostkę cebulkę i pieczarki i czosnek, doprawić odrobiną soli.

Usmażone pieczarki z cebulą odstawić do przestudzenia.

Do żółtek dodać wystudzone pieczarki, żółty ser, majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać.

Tak przygotowanym farszem wypełnić białka.

Całość ozdobić ziołami.

Smacznego!

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij