+ Napisz wiadomość
2101827 odsłon wideo
Dołączył(a): 2016-04-18
05:481080p 1794 05:48Na Szlaku Smaku odc5a spaghetti 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW

Składniki:

Masło Mleczna Polana, 2 łyżki
Cebula, 1 sztuka
Por (zielona część), 1 sztuka
Ziemniaki duże, 300 g
Cukinia, 1 sztuka
Bulion Go tove z kostki, 600 ml
Czosnek, 1 ząbek
Szpinak mrożony Zaczarowany Ogród, 100 g
Śmietanka 30% Mleczna Polana, 125 ml
Ziarna słonecznika Bacalis, 50 g
Sól, pieprz, do smaku

W garnku rozgrzej masło i wrzuć na nie posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojonego na małe kawałki pora. Smaż 3-4 minuty na małym ogniu. Dopraw do smaku solą. Do warzyw dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną na małe kawałki cukinię oraz szpinak. Do warzyw wlej bulion i gotuj 15 minut na małym ogniu. Gotową zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawaj z uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.02:361080p 1435 02:36S01E06 Zupa krem z zielonych warzyw 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

PASTA Z MAKRELI (4 porcje)

Składniki:

Makrela wędzona, 150 g
Jajko ugotowane na twardo, 1 sztuka
Majonez Wytworny, 2 łyżki
Szczypiorek, ½ pęczka
Pieprz czarny Na Szlaku Smaku, szczypta
Sól, szczypta
Ogórki konserwowe Zaczarowany Ogród

Makrelę obierz ze skóry, usuń ości i przełóż mięso do miski. Następnie pokrój drobno jajko. Jajko przełóż do miski z makrelą. Dodaj majonez i drobno posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj pastę widelcem. Podawaj pastę na żytnim pieczywie z pokrojonym w plasterki ogórkiem konserwowym.04:411080p 1695 04:41S02E01 Szybka pasta z makreli 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

ZUPA GRZYBOWA (4 porcje)

Składniki:

Włoszczyzna, 1 pęczek
Cebula, 1 sztuka
Suszone grzyby, 60 g
Olej Marysia, 1 łyżka
Kasza gryczana niepalona Marysia, 200 g
Liść laurowy Na Szlaku Smaku, 4 szt.
Ziele angielskie, 5 ziarenek
Pieprz ziarnisty Na Szlaku Smaku, 10 ziarenek
Sól, do smaku
Sos sojowy, 20 ml
Śmietana 18% Mleczna Polana, 4 łyżki
Sól, do smaku

Grzyby namocz w 1 l wody (najlepiej na dzień przed gotowaniem lub co najmniej na godzinę przed). Obierz włoszczyznę. Cebulę obierz i opal na ogniu.
W garnku rozgrzej olej i przesmaż na nim włoszczyznę. Gdy warzywa lekko się skarmelizują, wlej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaj opaloną cebulę oraz liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Dopraw do smaku solą. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.
W tym czasie ugotuj kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu.
Gotową zupę dopraw do smaku sosem sojowym. Każdą porcję zupy udekoruj łyżką kwaśnej śmietany i natką pietruszki.06:071080p 1948 06:07S02E02 Zupa grzybowa z kaszą 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

PIECZONY KARCZEK (4 porcje)

Składniki:

Karkówka, 1,5 kg
Olej Marysia, 4-5 łyżek
Papryka słodka Na Szlaku Smaku, 1 ½ łyżki
Papryka ostra Na Szlaku Smaku, 2 łyżeczki
Sól, do smaku
Miód, 4 łyżki
Goździki, 10 sztuk
Rozmaryn świeży, 2 gałązki
Czosnek świeży, 5 ząbków

Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Małym nożykiem zrób w mięsie dość głębokie nakłucia.
Czosnek pokrój na ćwiartki, rozmaryn podziel na mniejsze części. Nabij mięso czosnkiem, rozmarynem i goździkami. 
Posyp karczek papryką ostrą i słodką, dopraw do smaku solą, a następnie polej olejem. Załóż gumowe rękawiczki i wmasuj przyprawy w mięso. Tak przygotowane mięso zawiń szczelnie w folię aluminiową, ułóż na blaszce i zalej 1 l wody. Mięso wstaw do piekarnika i piecz 1,5 godziny w 150 stopniach.
Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmij mięso z piekarnika i polej miodem. Zapiekaj mięso bez przykrycia przez 10 minut w 190 stopniach.
Gotowy karczek pokrój, udekoruj natka pietruszki. Podawaj z dowolnymi dodatkami.06:521080p 1735 06:52S02E03 Soczysty pieczony karczek 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

MAKIEŁKI (4 porcje)

Składniki:

Makaron kokardki Pasta la Vista, 250 g
Gotowa masa makowa,  400 g
Rodzynki Bacalis, 100 g
Śliwka suszona Bacalis, 100 g
Orzechy włoskie Bacalis, 100 g
Miód, 3 łyżki
Pomarańcza, 1 sztuka

Suszone śliwki pokrój na małe kawałki, włóż do miski razem z rodzynkami. Zalej je gorącą wodą na 30 minut przed przygotowaniem dania.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Gotowy, ciepły makaron przełóż do miski. Dodaj do makaronu masę makową, odsączone bakalie oraz miód. Orzechy włoskie lekko rozgnieć w dłoniach i dodaj do miski. Wymieszaj makaron z dodatkami.
Na koniec dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy. Jeszcze raz wymieszaj danie.03:431080p 1960 03:43S02E04 Makiełki 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

Składniki:

Szpinak mrożony Zaczarowany Ogród, 50 g
Jajko, 1 sztuka
Mąka Marysia, 1 szklanka
Cukier, 1 łyżka
Proszek do pieczenia Marysia, 1 łyżeczka
Soda, szczypta
Jogurt naturalny Mleczna Polana, ½ szklanki
Mleko, 250 ml
Miód Zaczarowany Ogród, 1 ½ łyżki
Skórka otarta z cytryny


Włóż do miski składniki na ciasto: mąkę, jajko, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz rozmrożony szpinak. Składniki zmiksuj blenderem na gładką masę.
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Nakładaj ciasto łyżką i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor.
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny i miód. Gotowe placuszki układaj na talerzu. Podawaj polane jogurtem i posypane skórką z cytryny.03:421080p 2367 03:42S02E05 Zielone Pancakes ze szpinakiem 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

ESKALOPKI  WIEPRZOWE

Składniki:
Polędwiczka wieprzowa, 300 g
Mąka pszenna Marysia, 50 g
Migdały w płatkach Bacalis, 40 g
Jajko, 2 szt.
Sól, pieprz, do smaku
Olej Marysia, 5 łyżek


Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na grube plastry. Używając dłoni, delikatnie rozgnieć każdy plaster mięsa na desce. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej olej. Obtaczaj mięso w mące i smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone mięso połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Brokuł ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Płatki migdałów upraż na suchej patelni.
Eskalopki podawaj z ugotowanym brokułem posypanym uprażonymi płatkami migdałów.05:001080p 2380 05:00S02E07 Eskalopki wieprzowe z brokułami 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

SERNICZKI Z BRZOSKWINIAMI I GALARETKĄ

Składniki: (4 porcje)

Naturalny serek homogenizowany, 600 g
Śmietanka 30% Mleczna Polana, 200 ml 
Cukier puder, 8 łyżek
Żelatyna Marysia, 5 łyżeczek
Biszkopty, 50 g
Galaretka truskawkowa Fruktonada, 1 torebka
Brzoskwinie w syropie Zaczarowany ogród, 6 połówek

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodaj serek homogenizowany. Zmiksuj krótko do połączenia składników. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, wymieszaj, podgrzej i dodaj do masy serowej.
Przygotuj 4 szklanki. Na dno szklanek wyłóż biszkopty i rozdziel równo masę serową.
Wstaw deser na 10 minut do zamrażarki, aby stężał. Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzątku. Brzoskwinie pokrój w kostkę.
Wyjmij serniczki z zamrażarki. Udekoruj pokrojonymi brzoskwiniami i zalej tężęjącą galaretką. Schładzaj przez 25 minut.06:351080p 2618 06:35S02E08 Błyskawiczne serniczki na zimno 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

Koktajl z krewetek

Składniki (4 porcje):

Krewetki, 12 sztuk
Awokado, 1 sztuka
Grejpfrut, 1 sztuka
Cytryna, 1/2 sztuki
Ketchup Zaczarowany Ogród, 1 łyżka
Majonez Wytworny, 2 łyżki
Papryka słodka Na szlaku smaku, do smaku
Chilli, do smaku
Sól, do smaku
Masło Mleczna Polana, 2 łyżki
Sałata lodowa, ¼ główki
Balon

Przygotuj lodową miseczkę: balon napełnij do połowy wodą. Nadmuchaj dodatkowo powietrze, zawiąż supeł i wstaw do zamrażarki na 12 godzin (najlepiej przygotuj lodową miseczkę dzień wcześniej). Po tym czasie przebij balon, rozkrusz górną warstwę lodu, usuń nadmiar wody. Tak przygotowaną miseczkę schowaj do zamrażarki.
Ketchup, majonez i sok z cytryny umieść w miseczce. Dopraw do smaku słodką papryką i szczyptą chili. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
Posiekaj drobno sałatę, część ułóż na dużym talerzu. Wyfiletuj grejpfruta i pokrój na mniejsze cząstki. Awokado obierz ze skórki, połowę pokrój w drobną kostkę. Drugą część odłóż do dekoracji.
Masło roztop na patelni, wyłóż na nie obrane krewetki. Smaż krótko z obu stron, dopraw do smaku solą.
Do miseczki z sosem dodaj pokrojone awokado i grejpfruta. Wymieszaj dokładnie, dodaj krewetki wraz z sosem ze smażenia.
Lodową miseczkę połóż na talerzu udekorowanym sałatą. Pozostałe awokado pokrój w paseczki. Do lodowej miseczki włóż resztę posiekanej sałaty lodowej. Następnie dodaj krewetki z sosem i dodatkami. Wierzch koktajlu udekoruj paseczkami awokado i natką pietruszki.11:031080p 865 11:03S02E09 Koktajl z krewetek 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

Zupa gulaszowa

Składniki (4 porcje):
Łopatka wieprzowa, 300 g
Cebula, 1 sztuka
Papryka czerwona, 1 sztuka
Papryka zielona, 1 sztuka
Ziemniak, 3 sztuki
Marchew, 1 sztuka
Czosnek, 2-3 ząbki
Koncentrat pomidorowy Zaczarowany Ogród, 1 łyżka
Papryka ostra Na szlaku smaku, 1 łyżeczka
Papryka słodka Na szlaku smaku,1 łyżka
Majeranek Na szlaku smaku,1 łyżka
Sól, do smaku
Pieprz , do smaku
Olej Marysia, 2-3 łyżki
Ziele angielskie, 10-12 ziarenek
Liść laurowy, 5 listków

Oczyść i pokrój  w kostkę warzywa. Pokrojone warzywa rozłóż do osobnych miseczek. Łopatkę pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej olej w garnku. Na olej wyłóż posiekaną cebulę i przesmaż krótko. Następnie wyłóż mięso i czosnek. Smaż na ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodaj ziemniaki i marchewkę. Mięso z warzywami smaż 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Zalej 600 ml wody i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone wcześniej papryki. Gotową zupę dopraw roztartym w dłoniach majerankiem. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.10:051080p 938 10:05S02E10 Zupa gulaszowa 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

Filet z kurczaka faszerowany

Składniki (4 porcje):

Filet z kurczaka, 640 g
Ryż Marysia, 200 g
Pomidory suszone Zaczarowany Ogród, 4 kawałki
Szpinak Zaczarowany Ogród, 80 g
Ser żółty tarty, 50 g
Śmietanka 30% Mleczna Polana, 100 ml
Sól, do smaku
Pieprz Na szlaku smaku, do smaku
Oliwa, 2 łyżki
Cebula, 1 sztuka
Czosnek, 2 ząbki


Szpinak rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Posiekaj suszone pomidory. W miseczce wymieszaj szpinak, siekane suszone pomidory oraz starty żółty ser. Nie doprawiaj farszu do smaku.
Piersi z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Każdy filet natnij ostrym nożem od góry, tak aby powstała kieszeń.
Nafaszeruj piersi farszem i natrzyj z wierzchu oliwą. Usmaż na patelni, z każdej strony po około 1 minuty.
W międzyczasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Przygotuj sos. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów. Podsmaż na niej cebulę i czosnek. Następnie dolej 200 ml wody i doprowadź do wrzenia. Na patelnię wyłóż nafaszerowane piersi i duś pod przykryciem przez 3-5 minut. Po tym czasie wyjmij piersi i wlej śmietankę. Zredukuj sos o połowę. Gotowy sos przecedź przez sitko.
Faszerowane piersi podawaj polane sosem z ryżem.09:531080p 2239 09:53S02E11 Faszerowany filet z kurczaka 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

Jabłko w cieście francuskim

Składniki:

Ciasto francuskie Go Tove, ½ opakowania
Jabłka prażone w słoiku Zaczarowany Ogród, 200 g
Cynamon Na szlaku smaku, ½ łyżeczki
Jajko, 1 sztuka
Cukier, 1 łyżka
Pergamin Marysia

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwiń. Prażone jabłka wyłóż do miseczki i wymieszaj z cynamonem. Jabłka przełóż na połowę ciasta, pozostawiając rant wzdłuż brzegów ciasta. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Przykryj jabłka drugą połową ciasta. Brzegi ciasta lekko dociśnij. Ciasto przełóż na blaszkę, natnij nożem w poprzek jego wierzch. Następnie posmaruj wierzch jajkiem i posyp cukrem.
Piecz ciastko przez 15-17 minut w temperaturze 180 stopni.06:461080p 2666 06:46S02E12 Jabłko w cieście francuskim 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

SCHAB NA SMALCU Z JAJKIEM SADZONYM

Składniki:

Schab w plastrach, 4 sztuki/ 600 g
Jajko, 6 sztuk/360 g
Mąka Marysia, 100 g
Bułka tarta, 100 g
Ziemniak, 4 sztuki
Masło Mleczna Polana, 3 łyżki/60 g
Smalec, 100 g
Olej Marysia, 200 ml/200 g
Sól, do smaku
Pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Folia spożywcza Marysia

Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Plastry schabu zawiń w folię spożywczą i rozbij tłuczkiem na cienkie plastry.
Przygotuj panierkę. Na osobnych talerzach rozłóż mąkę doprawioną solą i pieprzem oraz bułkę tartą. W miseczce roztrzep widelcem dwa jajka. Panieruj kotlety i smaż na rozgrzanym smalcu z obu stron.
W międzyczasie ugotuj ziemniaki i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich masło i ubij tłuczkiem na puree.
Na drugiej patelni rozgrzej olej do temperatury mniejszej niż 100 stopni. Wbij jajka na rozgrzany olej i smaż na wolnym ogniu. Delikatnie polej każde jajko gorącym olejem. Gotowe jajka przełóż za pomocą kuchennej packi na kotlety schabowe.
Kotlety podawaj z puree ziemniaczanym.


NALEŚNIK CZEKOLADOWY

Składniki:
Mąka Marysia, 100 g
Jajko, 1 sztuka/60 g
Woda gazowana, 50 ml/50 g
Mleko, 100 ml/100 g
Sól, szczypta
Olej, 2-3 łyżki/30 g
Kakao, 2 łyżki/20 g
Migdały Bacalis, 50 g
Orzechy włoskie Bacalis, 50 g
Wiórki kokosowe Bacalis, 50 g
Wafle, 50 g
Śmietana kwaśna 18% Mleczna Polana, 4 łyżki/48 g
Sos kajmakowy, 200 g
Upraż na suchej patelni migdały i wiórki kokosowe. Uprażone bakalie przełóż do miseczki. Dodaj do nich pokruszone wafle oraz lekko zgniecione w dłoniach orzechy.
W dużej misce zmiksuj składniki na ciasto. Usmaż naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
Na naleśnik nałóż sos kajmakowy i posyp bakaliami wymieszanymi z waflem. Tak przygotowany naleśnik zawiń i przekrój na pół. Czynność powtórz z pozostałymi naleśnikami. 
Naleśniki podawaj z kwaśną śmietaną. Możesz udekorować deser nitkami z karmelu.07:191080p 2722 07:19S02E15 Schab na smalcu z jajkiem sadzonym 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

NALEŚNIKI CZEKOLADOWE

Składniki:
Mąka Marysia, 100 g
Jajko, 1 sztuka/60 g
Woda gazowana, 50 ml/50 g
Mleko, 100 ml/100 g
Sól, szczypta
Olej, 2-3 łyżki/30 g
Kakao, 2 łyżki/20 g
Migdały Bacalis, 50 g
Orzechy włoskie Bacalis, 50 g
Wiórki kokosowe Bacalis, 50 g
Wafle, 50 g
Śmietana kwaśna 18% Mleczna Polana, 4 łyżki/48 g
Sos kajmakowy, 200 g
Upraż na suchej patelni migdały i wiórki kokosowe. Uprażone bakalie przełóż do miseczki. Dodaj do nich pokruszone wafle oraz lekko zgniecione w dłoniach orzechy.
W dużej misce zmiksuj składniki na ciasto. Usmaż naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
Na naleśnik nałóż sos kajmakowy i posyp bakaliami wymieszanymi z waflem. Tak przygotowany naleśnik zawiń i przekrój na pół. Czynność powtórz z pozostałymi naleśnikami. 
Naleśniki podawaj z kwaśną śmietaną. Możesz udekorować deser nitkami z karmelu.05:161080p 2635 05:16S02E16 Naleśniki czekoladowe z bakaliami 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

SAŁATA Z TUŃCZYKIEM

Składniki:

Sałata lodowa, ½ główki/200 g
Tuńczyk w oleju, 2 puszki/240 g
Jajko, 2 sztuki/120
Oliwki zielone, ½ szklanki/ 100 g
Fasola czerwona konserwowa Zaczarowany Ogród, ½ szklanki/90 g
Kukurydza konserwowa Zaczarowany Ogród, ½ szklanki/ 90 g
Cebula czerwona, 1 sztuka/100 g
Pomidor, 1 sztuka/120 g
Pomarańcz, ½ sztuki/100 g
Majonez Wytworny, 2 łyżki/50 g
Keczup Zaczarowany Ogród, 2 łyżki/30 g


Jajka ugotuj na twardo. Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj keczup, majonez oraz sok wyciśnięty z połowy pomarańczy.
Cebulę posiekaj w piórka, pomidora pokrój na ćwiartki. Tuńczyka odsącz z zalewy. Jajka obierz ze skorupki i pokrój na ćwiartki. Sałatę lodową posiekaj i ułóż na talerzu. Na sałatę nałóż połowę sosu. Wyłóż tuńczyka na środek talerza. Obok ułóż zielone oliwki, czerwoną fasolkę, kukurydzę, pomidory, cebulę oraz jajka. Polej sałatkę resztą sosu i udekoruj natką pietruszki.

Czas przygotowania: 15 minut05:161080p 2490 05:16S02E17 Szybka sałata z tuńczykiem 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

ZUPA FASOLOWA

Składniki:

Boczek, 300 g
Cebula, 1 sztuka/150 g
Papryka, 3 sztuki/500 g
Fasola czerwona konserwowa Zaczarowany Ogród, 1 puszka/170 g
Fasola biała konserwowa Zaczarowany Ogród, 1 puszka/170 g
Olej Marysia, 1 łyżka/8 g
Majeranek Na Szlaku Smaku, 1 łyżka/10 g
Chili, szczypta
Sól, pieprz, do smaku
Ziele angielskie Na Szlaku Smaku, 5 ziarenek/2 g
Liść Laurowy Na Szlaku Smaku,2 listki/1 g


Boczek pokrój w kostkę. Rozgrzej w garnku łyżkę oleju i podsmaż na nim boczek. Do podsmażonego boczku dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż razem przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Wymieszaj dokładnie zawartość garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, i smaż przez 10-15 minut.  Po tym czasie dolej do garnka 0,5 l i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut na małym ogniu. Na koniec dopraw zupę roztartym w dłoniach majerankiem.

Czas przygotowania: 40 minut03:571080p 2875 03:57S02E18 Pożywna zupa fasolowa 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

ŻEBERKA W SOSIE

Składniki:

Żeberka wieprzowe, 1,2 kg
Mąka Marysia, 6 łyżek
Olej Marysia, 3 łyżki/24 g
Cebula, 1 sztuka/150 g
Grzyby Suszone Zaczarowany Ogród, 30 g
Gotowe kluski na parze, 1 opakowanie/450 g
Ziele angielskie Na Szlaku Smaku, 5 ziaren/2 g
Liść laurowy Na Szlaku Smaku, 3 liście/2 g
Sól, pieprz, do smaku

Żeberka opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze porcje, obtocz w mące doprawionej solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim żeberka z każdej strony po 2 minuty. Dodaj posiekaną drobno cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby. Dolej do garnka 0,5 l wody tak, aby woda przykrywała mięso. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 60 minut. Po 30 minutach możesz dodać 4-5 kromek bagietki dla zagęszczenia sosu.
Gotowy sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Żeberka podawaj z kluskami.

Czas przygotowania 70 minut.05:271080p 2361 05:27S02E19 Żeberka z sosem grzybowym 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

ANANAS W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI

Składniki:

Ananas w plastrach Zaczarowany Ogród, 1 puszka/500 g
Mąka Marysia, 1 ½ szklanki/180 g
Jajko, 1 sztuka/60
Migdały Bacalis, 100 g
Piwo, 1 szklanka/200 g
Miód, 4 łyżki/100 g
Proszek do pieczenia Marysia, 1 łyżeczka/4 g
Cukier puder, 1 łyżka/10 g
Olej Marysia, 0,5 l

W dużym rondlu rozgrzej olej. Mąkę wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia, jajkiem, piwem i szczyptą soli. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej trochę wody i wymieszaj. Do ciasta dodaj posiekane migdały. Całość dokładnie wymieszaj.
Wyjmij plastry ananasa z puszki. Papierowym ręcznikiem odsącz nadmiar syropu. 
Sprawdź czy olej jest dostatecznie rozgrzany. W tym celu upuść odrobinę ciasta na rozgrzany olej. Jeżeli olej ma odpowiednią temperaturę, ciasto będzie pływać.
Maczaj kawałki ananasa w cieście i za pomocą szczypiec kładź na rozgrzany olej.
Smaż z obu stron po 1 minucie. Usmażonego ananasa układaj na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. 
Ananas w cieście podawaj polany miodem i oprószony cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 30 minut04:511080p 2858 04:51S02E20 Ananas w cieście z migdałami 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

ROSÓŁ W STYLU CHIŃSKIM

Składniki:

300 G FILETA Z PIERSI KURCZAKA,
0,5 L BULIONU WARZYWNEGO Z KOSTKI GO TOVE
3  JAJKA
KUKURYDZA KONSERWOWA ZACZAROWANY OGRÓD 
½ PĘCZKA NATKI PIETRUSZKI 
3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ MARYSIA
1 ŁYŻKA OLEJU ZEZAMOWEGO
30 ML SOSU SOJOWEGO
½ OPAKOWANIA MAKARONU SOJOWEGO
0,5 L OLEJU RZEPAKOWEGO MARYSIA
CHILI DO SMAKU


Pierś z kurczaka pokrój w plastry. W garnku rozgrzej olej sezamowy z odrobiną oleju rzepakowego. Włóż do garnka plastry kurczaka, smaż przez 10 minut. Wlej do garnka bulion, 200 ml wody i sos sojowy. Doprowadź wywar do wrzenia.
Dodaj do rosołu kukurydzę konserwową. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź odrobiną wody i wlej do rosołu. 
Jajka wbij do miseczki i roztrzep. Zamieszaj rosół i cienką strużką wlej do niego jajka. Odczekaj 30 sekund i zamieszaj.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni. Makaron sojowy kładź partiami na rozgrzany olej i usmaż.
Rosół dopraw chili i podawaj z usmażonym makaronem ryżowym oraz siekaną natką pietruszki.

Czas przygotowania: 40 minut
Poziom trudności: łatwy06:251080p 2815 06:25S02E21 Rosół w stylu chińskim 1080p

Dodał: CrazyChefCooking

PANNA COTTA JOGURTOWA

Składniki:

250 G JOGURTU NATURALNEGO MLECZNA POLANA
1 ŁYŻKA ŻELATYNY MARYSIA 
250 ML ŚMIETANKI 36% MLECZNA POLANA 
5 ŁYŻEK CUKRU,
140 G TRUSKAWKI  HOMOGENIZOWANEJ ZACZAROWANY OGRÓD

Żelatynę wsyp do miseczki, dodaj 2 łyżki wody, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do rondelka wlej połowę śmietanki oraz dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Gorącą śmietankę zestaw z ognia i dodaj do niej namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj i przestudź.
Resztę śmietanki ubij mikserem. Do ubitej śmietanki dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Na końcu wlej wystudzoną śmietankę z żelatyną. Wymieszaj masę i przelej do prostokątnego pojemnika. 
Deser wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. W tym czasie krem stężeje.
Za pomocą foremki wykrój porcje deseru. 
Deser podawaj polany homogenizowaną truskawką i udekorowany nitkami karmelu.

Czas przygotowania: 140 minut
Poziom trudności: średni04:591080p 2872 04:59S02E24 Panna Cotta jogurtowa 1080p

Dodał: CrazyChefCooking