+ Napisz wiadomość
690122 odsłon wideo
Dołączył(a): 2016-08-16
Najczęściej oglądane filmy na kanale ButelkaTV
Witam w kolejnym, tym razem bananowym odcinku kanału butelka.tv

Do przygotowania naszego owocowego likieru będą nam potrzebne:
- 4 banany
- 4 żółtka kurzych jaj
- 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 0,5 litra wódki lub 0,25 litra wódki i 0,25 litra spirytusu

Moja 1 litrowa porcja likieru będzie miała około 20% mocy.
Dajcie mu kilka dni na przegryzienie i pamiętajcie aby przechowywać go w lodówce :)

icon: freepik.com
music: Water Lily - The 126ers - free music from youtube.com03:12720p 15987 03:12Prosty przepis na smaczny likier bananowy 720p

Dodał: ButelkaTV

Zapraszam na film, w którym nauczmy się warzyć w domowym zaciszu jasne piwo typu lager. Piwo wykonamy z gotowych ekstraktów słodowo-chmielowych, jest to najprostszy sposób na własnoręczne piwo.
Bardzo ważna przy produkcji własnego piwa jest sterylność i temperatura. 
Wszystkie składniki możecie zakupić w marketach lub sklepach internetowych.
Gorąco zachęcam do warzenia swojego piwa, taki browarek smakuje o niebo lepiej niż sklepowe sikacze. 
 

icon: freepik.com
music: Water Lily - The 126ers - free music from youtube.com07:221080p 15720 07:22Prosty przepis na domowe PIWO z brewkita 1080p

Dodał: ButelkaTV

Cześć! Tu kanał butelka.tv!
Ponieważ mamy już jesień w pełni, jest mokro i coraz zimniej, postanowiłem zaproponować Nam coś na rozgrzanie. A dokładnie owocowo-korzenny winny grzaniec.

Składniki:
WINNY GRZANIEC
- butelka czerwonego wina, półsłodkiego lub półwytrawnego
- jabłko i pomarańcza
- laska wanilii lub 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- kawałek świeżego imbiru lub 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 8 goździków
- 1 łyżka miodu

icon: freepik.com
music: Water Lily - The 126ers - free music from youtube.com03:44720p 15561 03:44WINNY GRZANIEC - prosty przepis na grzane wino 720p

Dodał: ButelkaTV

Hej! Tu kanał BUTELKA TV!
Tym razem przygotujemy ok 1litra bardzo zdrowej nalewki z Czarnego Bzu. 
Przetwory z owoców Czarnego Bzu leczą wiele dolegliwości, ale najczęściej stosuje się je aby wzmocnić odporność, zwalczyć gorączkę i kaszel.

SKŁADNIKI:
• 0,5 kg owoców czarnego bzu
• 0,5 l spirytusu 96 proc. 
• 1 szklanka wody 
• 120 g cukru

Zaczynamy od zebrania i umycia  owoców.
Następnie oddzielamy owoce od łodyg, odrzucamy również wszystkie niedojrzałe owoce. Najlepiej uzyć do tego widelca :) Bardzo ważne jest usunięcie jak największej iloci „zielonych” elementów rośliny ponieważ w tych częściach jest najwięcej szkodliwej sambunigryny i sambucyny, które dla ludzi w większych ilościach są trujące. 
Oczywiście owoce też zawierają szkodliwe związki, ale w wyniku obróbki termicznej wszystkie trucizny zostają zneutralizowane.
W naszym przypadku będzie to suszenie, dlatego po obraniu owoców najlepiej wystawić je na min 1 dzień na słońce lub podsuszyć w piekarniku.

Podsuszone owoce wsypujemy do słoika i dolewamy 0,5 l spirytusu.
Tak przygotowany nalew odstawiamy na 1 miesiąc w ciepłe miejsce.

Po upływie miesiąca przygotowujemy cukrowy syrop z 1 szklanki wody i 120 g cukru.
Nasz syrop już stygnie, a my w między czasie możemy przecedzić naszą miksturę.
Teraz pozostaje nam już tylko wlać sok do cukrowego syropu, wymieszać i zabutelkować.
Dobrze jeżeli za kilka tygodni przefiltrujemy ponownie nalewkę.
Za nim skosztujemy naszego lekarstwa powinniśmy poczekać minimum 0,5 roku.

Życzę Wam dużo zdrowia i d   o zobaczenia w kolejnym odcinku kanału BUTELKA TV.03:451080p 14995 03:45Najlepsza nalewka z Czarnego Bzu 1080p

Dodał: ButelkaTV

Nowo dodane filmy
Hej!
Tu kanał BUTELKA TV.
Dzisiaj przygotujemy rewelacyjną w smaku nalewkę pomarańczowo-cytrynową z aromatem korzennym.
Do jej przygotowania będziemy potrzebowali:
- 3 pomarańcze
- 1 cytrynę
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 litra wody
- 375 g cukru
- 1/4 laski wanilii
- 1/4 laski cynamonu
- 3 goździki

Zaczynamy od dokładnego sparzenia cytrusów.
Owoce obieramy ze skórki.
Skórki wkładamy do dużego słoja.
Aby nalewka nie miała posmaku goryczki, oczyszczamy owoce z białej skórki.
Cytrusy kroimy na plastry i wrzucamy do słoja.
Dodajemy wanilię, cynamon i goździki.
Wlewamy 250 ml wody i 0,5 litra spirytusu. 
Słój zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie.

Po tym okresie możemy zlać przez sito zawartość słoja.
Wyciskamy resztki soku z owoców.
Do garnka wlewamy 250 ml wody i wsypujemy cukier.
Lekko podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Tak powstały syrop cukrowy odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
Syrop wlewamy do nalewu.
Mieszamy.
Naszą nalewkę musimy jeszcze przelać przez gazę do butelek.
I to już wszystko, odstawiamy nalewkę aby dojrzała, najlepiej na 6 miesięcy, a później delektujemy się przepysznym smakiem i aromatem pomarańczowo-cytrynowej nalewki. 
Na zdrowie i do zobaczenia w kolejnym odcinku kanału butelka tv.04:551080p 2466 04:55Wypasiona nalewka pomarańczowo cytrynowa! 1080p

Dodał: ButelkaTV

Hej! Tu kanał butelka tv!
Dzisiaj przygotujemy alkoholowe galaretki, bardzo popularne na imprezach w Polsce i USA.
Są proste w wykonaniu i z pewnością uświetnią każdą Waszą imprezę.

Do ich przygotowania będziemy potrzebowali galaretkę w proszku oraz alkohol.
Ja w filmie użyłem truskawkowej galaretki i nalewki, które wleję do foremek po cytrusach i do foremek na babeczki. Jeżeli chcecie możecie wykorzystać inne alko-formy, np. foremki na lodowe kostki do drinków, albo kubeczki i kieliszki. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni :)

Zaczynamy od przygotowania foremek z owoców.
Jedyne co musimy zrobić to przekroić je na pół i wyciągnąć środki.

Następnym krokiem będzie rozpuszczenie galaretki w gorącej wodzie.
Do alkoholowych galaretek potrzebujemy szklankę wody.
Jeżeli chcemy przygotować wersję bezalkoholową będziemy potrzebować 0,5 litra wody.

Rozpuszczoną galaretkę odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
Gdy galaretka przestanie parować, ale będzie jeszcze w s  tanie płynnym, dodajemy wybrany alkohol. Najlepiej jeżeli będzie on biały, np. wódka, spirytus, gin lub alkohol w kolorze galaretki.

Płynną galaretkę wlewamy do foremek. Ja do silikonowych wleję galaretkę bez alkoholu, a do foremek po cytrusach wleję galaretkę z alkoholem.
Tak zalane alko-formy odstawiamy w chłodne miejsce do momentu aż galaretka stężeje.

Teraz pozostaje nam juz tylko, wyjąć galaretki z foremek na muffinki i pokroić cytrusy.
Jeżeli będziecie mieli problem z wyciągnięciem galaretek z form, wystarczy że włożycie je na kilka sekund do gorącej wody.

Życzę Wam smacznego i do zobaczenia w kolejnym alkoodcinku kanału butelka tv.03:301080p 997 03:30Jelly shots, galaretki z alkoholem 1080p

Dodał: ButelkaTV

Cześć! Tu kanał BUTELKA.TV!
Dzisiaj przygotujemy „Egg nog”, czyli gorący, słodki napój alkoholowy na bazie surowych żółtek jajek oraz mleka i alkoholu.
Egg nog powstał prawdopodobnie w XVII wieku, do dzisiaj popularny jest w Stanach Zjednoczonych i krajach anglosaskich.
Swoim smakiem przypomina ajrekoniak i advocat.

Do przygotowania napoju będziemy potrzebowali:
- 2 jajka
-1/3 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- alkohol - może być whisky, brandy lub rum
- oraz przyprawy: laska cynamonu, laska wanilii, gałka muszkatołowa

1) Do miski wsypujemy cukier, dodajemy 2 żółtka. Całość ubijamy na jednolitą masę.
2) W garnku podgrzewamy mleko z cynamonem i rozkrojoną laską wanilii. 
Gdy mleko będzie ju   ż na skraju wrzenia, przerywamy podgrzewanie i wyjmujemy przyprawy.
3) Gorące mleko bardzo powoli wlewamy do masy jajecznej. Cały czas mieszamy.
Jeżeli dodamy mleko zbyt gwałtownie, masa jajeczna się zwarzy i nasza mikstura nie będzie zdatna do picia.
4) Wymieszaną masę i mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury nieco powyżej 70 stopni.
5) Ciepłą masę wlewamy do naczynia, dodajemy alkohol i gałkę muszkatołową.
Najlepsza będzie świeżo starta, ja niestety takiej nie mam i muszę użyć wersję torebkową.
Do Egg nog możecie dodawać również inne przyprawy, np. miód.
Jeżeli nie dodacie alkoholu, otrzymacie pyszną wersję Egg nog dla dzieci.

Napój można przygotować 1 dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
Ale przed podaniem powinno się go podgrzać i dopiero wtedy dodać alkohol.

Życzę Wam przyjemnej degustacji!
Smacznego!03:371080p 1634 03:37Rozgrzewający Egg fog 1080p

Dodał: ButelkaTV

Cześć! Tu kanał BUTELKA.TV!
Tym razem mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis na rozgrzewający poncz z whisky.
Poncz jest idealny na rodzinne spotkania w długie i chłodne wieczory.

Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie:
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki whisky
- gorącą wodę

Zamiast cytryny możemy dać np. pomarańczę. Dobry dodatkiem jest również miód.

1) Zaczynamy od wyciśnięcia soku z cytryny.
2) Dodajemy cukier, mieszamy.
3) Dolewamy gorącą wodę, ja dodaje zazwyczaj niecałą szklankę.
4) Na koniec jeszcze kilka łyżek whisky, oczywiście jeżeli ktoś lubi whisky to może dodać nawet pół szklanki :)

Tak przygotowany trunek podajemy ciepły, od razu po przygotowaniu.
Smacznego i do zobaczenia w kolejnym odcinku kanału BUTELKA.TV.02:001080p 1663 02:00Rozgrzewający poncz z whisky 1080p

Dodał: ButelkaTV

Hej! Tu kanał BUTELKA TV!
Tym razem przygotujemy ok 1litra bardzo zdrowej nalewki z Czarnego Bzu. 
Przetwory z owoców Czarnego Bzu leczą wiele dolegliwości, ale najczęściej stosuje się je aby wzmocnić odporność, zwalczyć gorączkę i kaszel.

SKŁADNIKI:
• 0,5 kg owoców czarnego bzu
• 0,5 l spirytusu 96 proc. 
• 1 szklanka wody 
• 120 g cukru

Zaczynamy od zebrania i umycia  owoców.
Następnie oddzielamy owoce od łodyg, odrzucamy również wszystkie niedojrzałe owoce. Najlepiej uzyć do tego widelca :) Bardzo ważne jest usunięcie jak największej iloci „zielonych” elementów rośliny ponieważ w tych częściach jest najwięcej szkodliwej sambunigryny i sambucyny, które dla ludzi w większych ilościach są trujące. 
Oczywiście owoce też zawierają szkodliwe związki, ale w wyniku obróbki termicznej wszystkie trucizny zostają zneutralizowane.
W naszym przypadku będzie to suszenie, dlatego po obraniu owoców najlepiej wystawić je na min 1 dzień na słońce lub podsuszyć w piekarniku.

Podsuszone owoce wsypujemy do słoika i dolewamy 0,5 l spirytusu.
Tak przygotowany nalew odstawiamy na 1 miesiąc w ciepłe miejsce.

Po upływie miesiąca przygotowujemy cukrowy syrop z 1 szklanki wody i 120 g cukru.
Nasz syrop już stygnie, a my w między czasie możemy przecedzić naszą miksturę.
Teraz pozostaje nam już tylko wlać sok do cukrowego syropu, wymieszać i zabutelkować.
Dobrze jeżeli za kilka tygodni przefiltrujemy ponownie nalewkę.
Za nim skosztujemy naszego lekarstwa powinniśmy poczekać minimum 0,5 roku.

Życzę Wam dużo zdrowia i d   o zobaczenia w kolejnym odcinku kanału BUTELKA TV.03:451080p 14995 03:45Najlepsza nalewka z Czarnego Bzu 1080p

Dodał: ButelkaTV

Hej! Tu kanał BUTELKA.TV
Zapraszam do oglądania drugiej części przepisu na oryginalną nalewkę z jarzębiny.

Po miesiącu maceracji owoców w alkoholu, możemy dokonać zlewu.
Nalew przecedzamy na sicie.
Owoce przesypujemy z powrotem do słoja.
Wsypujemy 150 g cukru. Mieszamy
Zlany wcześniej nalew przelewamy do litrowego, szczelnego słoika.
Słoik z jarzębiną odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce, aż do do rozpuszczenia się cukru.

Już po 4 dniach cały cukier rozpuścił się wydobywając z owoców resztki alkoholu i soku.
Nasza nalewka jest już prawie gotowa.
Musimy jeszcze przelać nalew z mniejszego słoika przez gęste sito z gazą,
a następnie przez sito odcedzić z syropu cukrowego owoce jarzębiny.
Po wymieszaniu obu płynów, butelkujemy nasz wyborny trunek.
Powinno wyjść nam około 1 litra aromatycznej nalewki o pięknej jesiennej czerwieni.
Z degustacją będziemy musieli jeszcze poczekać, jarzębinówka ma to do siebie, że musi poleżeć minimum pół roku, a najlepiej rok zanim będzie zdatna do polizania :)
 
Życzę udanych nalewkowych eksperymentów. 
Proszę Was również o kciuki w górę.
Jeżeli chcecie być na bierząco z kolejnymi przepisami subskrybujcie kanał BUTELKA TV.

Do zobaczenia w kolejnym odcinku.03:001080p 2095 03:00Zdrowa i wyjątkowa nalewka z jarzębiny CZ.2/2 1080p

Dodał: ButelkaTV

Hej! Tu kanał butelka.tv!
Dzisiaj przygotujemy rozkosz, która smakuje 99% wszystkich kobiet na świecie.
Pozostały 1% nie lubi Ginu i ananasów :)

Drink ten jest lubiany głównie ze względu na słodko-owocowy smak. który sprawia, że nie czuć w nim alkoholu.
Składniki, które będą nam potrzebne:
- Puszka ananasów w plastrach
- Gin
- Sprite
- odrobina cukru.02:351080p 22487 02:35Rozkosz każdej kobiety - drink ananasowy 1080p

Dodał: ButelkaTV

Hej! Tu kanał butelka.tv!
W tym odcinku przygotujemy oryginalną zdrowotną nalewkę z jarzębiny.
Jarzębinówka działa m.in. pomocniczo przy biegunce, czerwonce oraz kamienicy nerkowej, poprawiają również trawienie.
Zrywamy 1 kg dojrzałej jarzębiny i wkładamy ją do zamrażarki na 24 godziny. Mrożenie rozkłada całkowicie kwas parasorbowy, który znajduje się w jarzębinie. Gdybyśmy tego nie zrobili, po wypiciu nalewki moglibyśmy dostać np. biegunki. 

Po 24 godzinach mrożenia sparzamy jarzębinę. Jest to zabieg, dzięki któremu pozbędziemy się jarzębinowej goryczki.
Tak przygotowaną jarzębinę możemy już wsypać do dużego słoika.
Dodajemy skórkę i sok z połowy cytryny.
Wlewamy 0,5 litra wody, a następnie 0,5 litra spirytusu.

Tak przygotowany nalew odstawiamy na 1 miesiąc, co jakiś czas mieszając.

Zapraszam do obejrzenia kolejnego odcinka, w którym dokończymy naszą zdrowotną nalewkę.02:001080p 1606 02:00Zdrowa i wyjątkowa nalewka z jarzębiny CZ.1/2 1080p

Dodał: ButelkaTV

Cześć tu kanał BUTELKA TV
Dzisiaj przygotujemy królową nalewek - rewelacyjną wiśniówkę.

Do przygotowania 1 litra tej niebiańskiej rozkoszy potrzebujemy jedynie:
- 0,5 kg wiśni
- 50 g liści z wiśni
- 0,5 kg cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 0,5 litra wody
- 250 ml spirytusu02:501080p 1844 02:50Rewelacyjna nalewka z wiśni - wiśniówka! 1080p

Dodał: ButelkaTV

Nowo dodane filmy i seriale CDA Premium